Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SAS-flygplan på Landvetter. Bild: Olof Ohlsson
SAS-flygplan på Landvetter. Bild: Olof Ohlsson

SAS varslar nära hälften av alla anställda

Flygbolaget SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning. Det är nära hälften av alla anställda.

– Oerhört tråkigt och ledsamt, skriver vd:n Rickard Gustafson i en kommentar.

SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning. Orsaken är att flygbolaget vill anpassa organisationen till förväntad lägre efterfrågan på flygresor även efter det att coronakrisen klingar av.

Neddragningen innebär att ungefär att 40 procent av personalstyrkan får gå.

LÄS MER: Prognos: Biljontapp för flyget

LÄS MER: SAS permitterar upp emot 10 000 personer

I det aktuella varslet drabbas Sverige hårdast. Cirka 1 900 av de anställda finns i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark, enligt ett pressmeddelande.

– Covid-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet som kommer att ge återverkningar inte bara under de närmaste månaderna, utan de närmaste åren, skriver SAS vd Rickard Gustafson i pressmeddelandet.

SAS förväntar sig att det tar många år innan efterfrågan är tillbaka på nivåerna före coronautbrottet.

Beredda att snabbt skala upp

Rickard Gustafson skriver också att SAS har ambitionen att vara det fortsatt ledande flygbolaget i Skandinavien och en garant för nationell och internationell tillgänglighet.

– För att kunna fortsätta att uppfylla denna viktiga samhällsfunktion måste vi anpassa våra kostnader till de rådande omständigheterna. Det oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalstyrka till en lägre efterfrågan. Inte minst med tanke på företagets framgångsrika resa de senaste åren, skriver Rickard Gustafson.

De insatser som kommit SAS till del från den svenska staten, som korttidspermitteringar, har varit mycket bra, säger SAS vd Rickard Gustafson till TT.

– Det har räddat tusentals jobb i bolaget. Men vi tittar redan på 2021 och måste justera kostymen även efter att korttidspermitteringarna löper ut.

Flygbolaget inleder nu förhandlingar med fackföreningarna. Bolaget säger sig också vara berett att snabbt skala upp verksamheten och minska varslen om efterfrågan kommer att öka snabbare.

Viktoria Svensson, kabinchef vid SAS och ordförande för svenska kabinfacket SCCA, när hon är på väg att träffa företrädare för bolaget.

– Det här är inte oväntat. Varslet var väntat och djupt beklagligt. Det är jättetråkigt att det händer och nu får vi göra allt vi kan för att rädda så många arbetstillfällen som vi kan, säger hon till TT.

LÄS MER: SAS planerar ett nytt lågprisflygbolag

Texten uppdateras.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!