SAS-strejken kan vara över – parterna ska ha kommit överens

Pilotfacken och SAS ledning sades ha kommit överens, vilket bekräftades av SAS ordförande Carsten Dilling.
– Vi har ett avtal, säger han till Dagens industri. Men en stund senare gick SAS ut och dementerade uppgifterna i ett pressmeddelande. ”Inget avtal har ännu har tecknats mellan de två parterna. Medlingsprocessen fortsätter.”

ANNONS
|

Under den sjätte dagen av förhandlingar och efter strejken som pågått i 15 dagar kom nyheten om att SAS ledning och pilotfacken kommit fram till en lösning, det rapporterar flera nordiska medier.

– Vi har ett avtal, nu ska vi bara få de sista underskrifterna på plats, säger SAS ordförande Carsten Dilling för Dagens industri, vid 21-tiden.

Vissa oklarheter

Men senare gick SAS ut och underströk att inget avtal ännu var påskrivet. Vid klockan 21.30 hade SAS publicerat ett pressmeddelande som tyder på att parterna inte är skriftligt överens i nuläget.

”Även om medlingen har gått i rätt riktning har inget avtal ännu undertecknats mellan de två parterna. Med anledning av spekulationerna i media vill SAS förtydliga att inget avtal ännu har tecknats mellan de två parterna. Medlingsprocessen fortsätter.”

ANNONS

Tidigare har GP rapporterat att strejken har handlat om kollektivavtalets löptid som SAS ville skulle uppgå till sex år. Enligt överenskommelsen landade avtalet i fem år, skriver NRK.

Ska upp i luften

– Vi ger inga kommentarer just nu. Vi återkommer med ett pressmeddelande om något blir klart, säger Rebecca Rosenvinge, pressekreterare vid Svenska pilotföreningen.

Strejken har sedan starten kostat omkring 100 till 130 miljoner svenska kronor dagligen och berört över 30 000 passagerare varje dag.

Enligt NRK ska SAS nu fokusera på att få upp planen i luften så snabbt som möjligt för att åter uppnå full drift, något som beräknas ta några dagar.

VG skriver att SAS också kommer att informera resenärer löpande via sms.

LÄS MER:SAS rusar tvåsiffrigt på börsen efter positiva signaler från medlare

LÄS MER:Efter flygkaoset – så slipper du checka in ditt bagage

LÄS MER:Förhandlingen pågick i 33 timmar – utan lösning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS