Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygbolaget SAS ställer in samtliga direktflyg till Shanghai och Peking fram till och med den 9 februari.  Bild: Cheng Min
Flygbolaget SAS ställer in samtliga direktflyg till Shanghai och Peking fram till och med den 9 februari. Bild: Cheng Min

SAS stoppar alla direktflyg till och från Kina

Flygbolaget SAS stoppar alla direktflyg till och från Shanghai och Peking, uppger företaget i ett pressmeddelande. Som svar på beslutet väljer tågbolaget SJ att återbetala alla biljetter kopplade till de inställda avgångarna.

Flygbolaget SAS har nu beslutat att stoppa alla direktflyg till och från Shanghai och Peking från danska Kastrup, det meddelar företaget i ett pressmeddelande. Beskedet om inställda avgångar följer på virusutbrottet av coronasmittan som härjar i landet.

LÄS MER: Geely skeppar hundratusentals munskydd till Kina

SAS har totalt tolv flyg i veckan till de båda destinationerna.

Stoppet börjar gälla från och med fredagen den 31 januari, skriver SAS i pressutskicket. Och gäller fram till den 9 februari.

Ombokas eller pengarna tillbaka.

Enligt SAS kommer man inte heller kunna köpa några biljetter till Shanghai och Peking förrän den 29 februari.

De passagerare som drabbas av inställda flyg kommer erbjudas återbetalning eller ombokning, fortsätter SAS i pressmeddelandet. För dem som köpt en biljett till och från städerna med avgång mellan den 10 och 29 februari kommer SAS erbjuda en gratis ombokning eller möjligheten till att avboka.

De resenärer med planerade flyg till, eller från, Hongkong kan på egen hand ändra sin reservation eller efterfråga återbetalning, meddelar SAS.

SJ stöttar drabbade resenärer

Efter SAS-beskedet väljer statliga tågbolaget SJ att hjälpa de resenärer som inte längre kan resa till Kina. Alla biljetter till och från flygavgångar som drabbas av beslutet återbetalas, meddelar SJ:s pressavdelning.

– Våra resenärer kan välja mellan olika flexibilitetsnivåer på sina biljetter. I det här fallet väljer vi att ha en generös hållning gentemot alla våra berörda kunder som köpt en resa till eller från Arlanda, Kastrup eller andra flygplatser, och nu inte kan använda den eftersom flygen inte går. Vi uppmanar de resenärer som berörs att kontakta vår kundservice så fort som möjligt så ordnar vi både avbokning och återbetalning, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

LÄS MER: H&M stänger butiker i Kina efter virusutbrott

SAS och SJ är inte de enda bolagen med svensk koppling som tar till krisåtgärder på grund av virusutbrottet i Kina. Möbeljätten Ikea gick under onsdagen ut och meddelade att hälften av varuhusen i landet skulle stängas. I dag meddelar man att samtliga möbelvaruhus i Kina tillfälligt stänger ned. Även klädkedjan H&M stänger ned butiker i Kina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.