Landvetter flygplats. SAS.
Landvetter flygplats. SAS. Bild: Olof Ohlsson

SAS ställer in tusentals flyg – brist på personal

Flygbolaget SAS ställer in cirka 4 000 flighter i sommar, på grund av personalbrist och leveransproblem av nya plan.

ANNONS
|

SAS ställer in cirka 4 000 flighter från maj till augusti, vilket flygbolaget bekräftar för Dagens Industri.

Skälet är dels personalbrist och dels försenade leveranser av flygplan.

Personalbristen går tillbaka till när SAS sade upp 5 000 anställda i samband med att pandemin stoppade alla flygningar.

– Sedan dess har cirka 2.000 personer anställts, uppger Karin Nyman för tidningen, men det handlar fortfarande om en nettominskning med cirka 3 000 anställda på två år.

Enligt SAS kommer passagerarna inte att märka av nedskärningarna, som motsvarar fem procent av det tidigare inplanerade trafikprogrammet under sommaren.

– De allra flesta resenärer kommer inte att märka av det här på annat sätt än att de blir ombokade till ett flyg inom några timmar eller samma dag”, säger Karin Nyman till DI.

ANNONS

Sparpaket och uppsagda piloter

I början på året presenterades ett sparpaket på 7,5 miljarder kronor.

SAS kommer att genomföra en fullständig omvandling av verksamheten, det gäller nätverk, flotta, kollektivavtal och andra kostnader. Det är en bred och omfattande omvandlingsplan.

Flygbolaget kommer också att ändra flygflottans storlek och ändra långdistansrutterna.

Från fackligt håll är man mycket kritiska mot SAS nedskärningar av sommarschemat och att flygbolaget vägrat att återanställa personal som blev uppsagd under pandemin.

– Det enda vi kan säga är att vi fortfarande har 450 kollegor som blev uppsagda 2020, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på pilotfacket, till DI.

Enligt Martin Lindgren har de fackliga organisationerna sedan i höstas varnat för att det inte kommer att finnas tillräckligt med personal för att flyga så mycket som SAS har velat flyga i sommar.

Samtidigt som SAS skär ner gasar lågprisbolag som Ryanair och Wizz Air på och inleder priskrig.

LÄS MER:Priskrig på flygbiljetter – resor till Rom för en hundralapp

LÄS MER:Ny flyglinje från Landvetter – då öppnar den

LÄS MER:Analytiker: SAS-värdering helt orimlig

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS