Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En pilotstrejk på SAS rycker allt närmare. Arkivbild.

SAS-samtal bröt ihop – strejk hotar vid midnatt

Konflikten mellan SAS och flygbolagets piloter har inte fått en lösning. Piloterna säger nej till medlarnas bud, men nya försök görs fram till midnatt. Om ingen lösning nås till dess bryter strejken ut och omkring 170 000 resenärer drabbas under helgen.

Runt 1 500 SAS-piloter går då ut i strejk vilket får stora konsekvenser för passagerarna.

Under kvällen har medlare lagt ett bud om att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema samt få en löneökning på 2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren. Facket har krävt en löneökning på runt 13 procent.

Piloterna sade under kvällen nej till budet som medlarna presenterade för parterna medan arbetsgivaren sade ja.

Läget just nu ser mörkt ut, enligt Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Svenska flygbranschen.

- Parterna står långt ifrån varandra. Mot bakgrund av situationen nu är jag djupt oroad är det är troligt att vi går mot en konflikt.

Han kallar fackets yrkanden "extrema" och säger att de begränsar arbetsgivarens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Att strejken nu av allt att döma ser ut att infalla är ledsamt, anser Torbjörn Granevärn.

- Jag tycker detta är väldigt tråkigt. Detta äventyrar bolagets hållbarhet, framför allt tänker jag på anställningstrygghet för alla anställda, kunder och investerare.

TT har sökt den fackliga sidan utan resultat.

170 000 påverkas

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners.

Runt 70 000 resenärer drabbas under fredagen, enligt Freja Annamatz, presschef på SAS. Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar har ställts in på fredagen.

- Vi har många resenärer som är oroliga och vi väljer då att som förebyggande åtgärd ställa in de här flygen. Vi tycker att det är bättre att få den här informationen i god tid, säger Freja Annamatz.

Hon säger vidare att bolaget gör allt det kan för att boka om resenärer till andra bolag. Under helgen handlar det om ytterligare 100 000 drabbade resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag att boka om.

- Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

Samtal med medlare

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna som bland annat anser att de hamnat efter sina konkurrenter lönemässigt. Båda parterna har haft möjlighet att lägga fram sina krav till medlarna.

Samtidigt har en större förhandlingsprocess pågått i Norge, enligt Rawaz Nermany, ordförande i Svensk pilotförening.

Enligt Nermany är en förhandlingsdelegation från SAS Pilot Group (SPG) på plats i Norge och förhandlar för samtliga sina medlemmars räkning. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

Torbjörn Granevärn på Svenska flygbranschen säger att nu kommer konflikten antagligen löpa på.

- Mest troligt ställer sig medlarna till förfogande. De går hem men meddelar båda parterna att de står till förfogande och att det går bra att kontakta dem.