En pilotstrejk på SAS rycker allt närmare. Arkivbild.
En pilotstrejk på SAS rycker allt närmare. Arkivbild.

SAS-samtal bröt ihop – strejk hotar vid midnatt

Konflikten mellan SAS och flygbolagets piloter har inte fått en lösning. Piloterna säger nej till medlarnas bud, men nya försök görs fram till midnatt. Om ingen lösning nås till dess bryter strejken ut och omkring 170 000 resenärer drabbas under helgen.

ANNONS
|

Runt 1500 SAS-piloter går då ut i strejk vilket får stora konsekvenser för passagerarna.

Under kvällen har medlare lagt ett bud om att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema samt få en löneökning på 2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren. Facket har krävt en löneökning på runt 13 procent.

Piloterna sade under kvällen nej till budet som medlarna presenterade för parterna medan arbetsgivaren sade ja.

Läget just nu ser mörkt ut, enligt Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Svenska flygbranschen.

- Parterna står långt ifrån varandra. Mot bakgrund av situationen nu är jag djupt oroad är det är troligt att vi går mot en konflikt.

ANNONS

Han kallar fackets yrkanden "extrema" och säger att de begränsar arbetsgivarens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Att strejken nu av allt att döma ser ut att infalla är ledsamt, anser Torbjörn Granevärn.

- Jag tycker detta är väldigt tråkigt. Detta äventyrar bolagets hållbarhet, framför allt tänker jag på anställningstrygghet för alla anställda, kunder och investerare.

TT har sökt den fackliga sidan utan resultat.

170000 påverkas

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners.

Runt 70000 resenärer drabbas under fredagen, enligt Freja Annamatz, presschef på SAS. Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar har ställts in på fredagen.

- Vi har många resenärer som är oroliga och vi väljer då att som förebyggande åtgärd ställa in de här flygen. Vi tycker att det är bättre att få den här informationen i god tid, säger Freja Annamatz.

ANNONS

Hon säger vidare att bolaget gör allt det kan för att boka om resenärer till andra bolag. Under helgen handlar det om ytterligare 100000 drabbade resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag att boka om.

- Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

Samtal med medlare

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna som bland annat anser att de hamnat efter sina konkurrenter lönemässigt. Båda parterna har haft möjlighet att lägga fram sina krav till medlarna.

Samtidigt har en större förhandlingsprocess pågått i Norge, enligt Rawaz Nermany, ordförande i Svensk pilotförening.

Enligt Nermany är en förhandlingsdelegation från SAS Pilot Group (SPG) på plats i Norge och förhandlar för samtliga sina medlemmars räkning. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

Torbjörn Granevärn på Svenska flygbranschen säger att nu kommer konflikten antagligen löpa på.

- Mest troligt ställer sig medlarna till förfogande. De går hem men meddelar båda parterna att de står till förfogande och att det går bra att kontakta dem.

ANNONS
TT

Fakta: Varsel om strejk

SAS piloter och arbetsgivaren har inte lyckats komma överens om villkoren för ett nytt kollektivavtal.

Den 2 april varslade SAS-piloter i hela Skandinavien i SAS Pilot Group (SPG) om strejk. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

Om facket och arbetsgivarna inte kommer överens innebär det att 1500 piloter i Danmark, Norge och Sverige går ut i strejk.

SAS har uppgett att omkring 70 procent av bolagets flygningar berörs vid en strejk, då resterande del utförs av bolagets samarbetspartners.

Varslet om konflikt med total arbetsnedläggelse ligger från midnatt den 26 april. Konfliktåtgärderna gäller tills vidare, till dess att varslet särskilt återkallats, enligt Svensk pilotförening.

Huvudfrågorna i förhandlingarna är bland annat förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete, enligt SPG.

Fakta: Rätt till ombokning

Följande passagerare erbjuds kostnadsfri ombokning, enligt bolaget:

Du flyger med SAS

Flyget inte är inställt

Avresedatumet för ditt flyg är mellan 26–29 april 2019

Ditt biljettnummer börjar med 117

Din biljett är utställd den 24 april 2019 eller tidigare

Din ursprungliga SAS-biljett har bokats via SAS webbplats, SAS app eller SAS Call Center

Om du bokat via en resebyrå eller researrangör, vänligen kontakta dem direkt

Källa: SAS

ANNONS