Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SAS har skapat ny organisation med bemanningsbolag - som gör att man frångår las-regler.
SAS har skapat ny organisation med bemanningsbolag - som gör att man frångår las-regler. Bild: Olof Ohlsson

SAS-protester på huvudkontoret – polis inkallad

Ilsken SAS-personal demonstrerade vid huvudkontoret mot den nya organisationen under tisdagen. De som protesterar menar att företaget rundar den svenska modellen, dumpar personal och tar in bemanningsanställda.
Ett tiotal poliser kom till huvudkontoret, skriver Expressen.

Efter att SAS sjösatt sin nya organisation med bland annat att två dotterbolag med bemanningsföretag ska ta hand om delar av SAS flygningar i framtiden har SAS-personal protesterat.

Den nya modellen innebär bland annat att uppsagda SAS-piloter och kabinpersonal kan få svårt att bli återanställda under de nya villkoren.

LÄS MER: SAS stäms på miljonbelopp av pilotfack

LÄS MER: SAS-kritiker kräver ministerreaktion

Drygt hundra uppsagda anställda från Sverige och Norge tågade till SAS huvudkontor och visade med banderoller och plakat sitt missnöje över hur SAS behandlar personalen efter återstarten.

Rundar förtursregler via nya bemanningsföretag

Eftersom SAS nu skapat dotterbolag för bemanningsanställning, innebär det att flygbolaget rundar förtursreglerna för återanställning.

SAS anklagas för att i stället plocka in låglönepersonal från andra länder i de två dotterbolagen som flyger under SAS varumärke.

– Jag känner mig besviken på att SAS gått den här vägen, inte respekterar ingångna avtal, att svenska staten i egenskap av storägare inte skyddar den svenska modellen SAS har genom att trixa och mixtra kringgått avtal. Jag undrar hur SAS kan kringgå vår återanställningsrätt, säger en uppsagd SAS-pilot som inte vågar ha sitt namn offentliggjort, till Expressen.

SAS nytillträdde vd Anko Van der Werff kom ned till demonstranterna och kollade in plakat och paroller.

Polis kallades till platsen, men demonstrationen avlöpte lugnt, enligt Expressen.

Staten är största ägare i SAS, och där hänvisar man till att personalens kritik inte är en ägarfråga utan en fråga för företagsledningen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.