Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SAS tar till en rad åtgärder för att minska utgifterna i coronavirusets spår. Bild: Johan Nilsson/TT
SAS tar till en rad åtgärder för att minska utgifterna i coronavirusets spår. Bild: Johan Nilsson/TT

SAS minskar flygningarna i Europa och Skandinavien

SAS minskar antalet flygningar i Europa och Skandinavien under de nästkommande månaderna. Orsaken är att efterfrågan på resor har minskat sedan coronavirusets utbrott, uppger flygbolaget i ett pressmeddelande.

SAS har noterat en minskad efterfrågan på både inrikes- och utrikesflyg med anledning av coronaviruset. Nu justerar bolaget antalet flygningar därefter, vilket innebär att man drar ner på flygtrafiken både i Skandinavien och Europa.

– Vi ser att det finns en fortsatt osäkerhet kring hur efterfrågan kommer att se ut framåt och därför har vi behövt anpassa vår verksamhet. Vi behöver minska de flygrelaterade kostnaderna vilket gör att vi nu reducerar kapaciteten i våra flygprogram, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Ska utvärderas igen i slutet av april

Hon fortsätter:

– Rent konkret innebär det att vi kanske flyger till vissa destinationer fyra gånger om dagen istället för fem, eller tre gånger i veckan istället för fyra.

Bolaget flyger för närvarande inte till eller från Kina. Från och med den femte mars ställer man dessutom in alla flygningar till Hongkong.

– De här justeringarna gäller nu i mars och april, sedan får vi följa utvecklingen och se hur efterfrågan ser ut efter det, säger Freja Annamatz.

LÄS MER: SAS planerar ett nytt lågprisflygbolag

SAS drar rejält i bromsen

Virussmällen blir kännbar för SAS som i senaste kvartalsrapporten redovisade ett rörelseresultat på minus 767 miljoner kronor i bolagets brutna räkenskapsår, vilket kan jämföras med minus 461 miljoner kronor under samma kvartal året före.

I samband med kvartalsrapporten bedömde SAS att intäktsbortfallet för de inställda flygningarna till Kina under februari och mars skulle uppgå till cirka 200 miljoner kronor.

Men då var SAS vd, Rickard Gustafson ändå optimistisk och såg fram mot ett gynnsamt bokningsläge inför sommaren.

Nu drar bolaget tillbaka sin prognos för 2019/2020 och drar rejält i bromsen för att minska utgifterna.

"I nuläget är det för tidigt att göra en rimlig bedömning av effekterna på SAS verksamhet och finansiella utveckling och det är därför inte möjligt att ge utförligare utsikter", skriver SAS i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Göteborgsbolag vinstvarnar i coronavirusets spår

Berörda resenärer kommer att kontaktas

SAS inför anställningsstopp, skär ner på administration och personalkostnader. Därtill skjuter man upp kampanjer och projekt.

Nedskärningarna i personalkostnader kan innebära permitteringar, tjänstledighet, tidigarelagd pension och liknande.

Resenärer som har bokat biljett till någon av de flygningar som nu dras in kommer att kontaktas av SAS, uppger presschefen Freja Annamatz.

– I sådana fall erbjuder vi alltid ombokning och ofta då till samma eller närliggande dag, säger hon.

LÄS MER: Flyg och far med SAS genom åren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.