Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SAS hyr in utländska piloter – får miljoner av staten

SAS har permitterat majoriteten av sina svenska piloter vilket ger mångmiljonbelopp i intäkter från staten.
I stället hyrs utländska piloter in för att köra samma sträckor de svenska piloterna tidigare flög, skriver SvD.
– Det kan ha skett någon enstaka gång, av logistiska skäl, men inte regelbundet, säger bolagets presschef Freja Annamatz till tidningen.

Pandemin har drabbat flygbolaget SAS hårt.

I mitten av september meddelade bolaget att de piloter som tidigare varslats nu förlorat jobbet, något som gäller alla piloter som anställdes efter 2001, skriver SvD.

De svenska piloterna som fortfarande är anställda är permitterade på mellan 40 och 60 procent, något som gör att SAS fram till mitten av september fått 400 miljoner kronor i ersättning från staten.

SAS hyr in utländska piloter

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att SAS använt sig av utländska piloter till flighter som innan pandemin körts av svenska piloter.

Enligt dokument tidningen tagit del av har inhyrda piloter från SAS irländska dotterbolag hyrts in under 23 flygningar, varav 18 turer rör sträckan Stockholm-Frankfurt.

– Det kan ha skett någon enstaka gång, av logistiska skäl, men inte regelbundet. Det handlar om att allokera resurser, säger SAS presschef Freja Annamatz till tidningen.

Det svenska pilotfackets ordförande Wilhelm Tersmeden ger nu SAS kraftig kritik.

– SAS-piloter går arbetslösa och staten betalar permitteringsstöd till SAS samtidigt som vi ersätts av billigare utländska piloter som inte betalar skatt i Sverige, säger han till SvD.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.