Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

SAS ledning uppmanar nu sina anställda att sänka sina löner med 20 procent. Bild: Johan Nilsson/TT
SAS ledning uppmanar nu sina anställda att sänka sina löner med 20 procent. Bild: Johan Nilsson/TT

SAS ber anställda gå ner 20 procent i lön

I följderna av corona-virusets effekter ber nu SAS sina anställda att gå ner 20 procent i lön. Ledningen har sänkt sina löner och uppmanar nu de anställda att göra samma sak.

Det är den norska tidningen Dagens Naeringsliv som tagit del av interna e-postmeddelanden inom SAS. Enligt dessa meddelar ledningen att de själva har sänkt sina löner med 20 procent, och ber sedan de anställda att göra samma sak.

Enligt den norska tidningen har e-postmeddelandet ämnesraden: "Effects of corona outbreak, SAS seeks solutions to reduce working time and salary cost".

"Vi har varit bekymrade över utvecklingen"

Svensk pilotförening vill inte svara på hur de ställer sig till just en nedgång i lön på 20 procent – men berättar att de haft ”konstruktiva och bra” samtal med SAS om åtgärder för att kunna hantera den coronakris flygindustrin just nu genomlider.

– Jag vill inte kommentera just innehållet i brevet, jag kan bara säga att vi har sagt att vi ska samarbeta och göra det vi kan för att hjälpa företaget genom det här, säger Wilhelm Tersmeden, SAS-pilot och ordförande för SAS-sektionen inom Svensk Pilotförening.

Han berättar att fackförbundet och arbetsgivaren satt i möte om den pressade situationen så sent som i söndags.

– Vi har varit bekymrade över utvecklingen i flygbranschen generellt och diskuterade, tillsammans med arbetsgivaren, förutsättningarna för SAS. Det var ett väldigt gott samtal och vi är överens om att vi ska samarbeta kring situationen. Vi sträcker ut handen väldigt långt för att ta oss igenom flygbranschens coronakris. Det är också viktigt att komma ihåg att den här situationen inte är specifik för SAS, krisen påverkar flygbolag över hela världen – vi anser tvärtom att SAS har bättre förutsättningar än många andra bolag att hantera den här situationen, säger Wilhelm Tersmeden.

Han förklarar också att SAS räknar med att flygningarna ska vara tillbaka på normala nivåer redan till sommaren.

Ställer in 2 000 flygningar

I förra veckan meddelade SAS att de ställt in runt 2 000 flygningar.

– Bokningsläget förändrades ganska dramatiskt i slutet av förra veckan i samband med att utvecklingen i norra Italien eskalerade. Vi vet inte hur länge den utvecklingen kommer att pågå men vi har redan vidtagit ett antal åtgärder, bland annat reducerad kapacitet i vårt trafikprogram, eftersom efterfrågan på resor har minskat. Än så länge har vi ställt in omkring 2 000 flighter i mars, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till GP.

Utöver de inställda flygningarna har bolaget bland annat infört anställningsstopp och tillfälliga permitteringar.

LÄS MER: Värsta flygkrisen sedan andra världskriget

Landvetter räknar med rejäl dipp

På Landvetter har flygtrafiken för februari inte sett någon påtaglig förändring. Men för mars väntar antagligen en rejäl dipp i flygandet. Anna Strömwall är flygplatsdirektör på Landvetter:

– Det är lite för tidigt att säga exakt vilka trafiksiffror vi har i mars. Men vi ser en märkbar negativ utveckling här under början av månaden. Och vi ser ju att fler flygbolag aviserar förändringar och neddragningar. För oss som jobbar på flygplatsen är det märkbart att det är färre som är ute och reser. Det är ett hårt slag för branschen, och för besöksnäringen och hela näringslivet, säger hon.

Hur väl rustade är ni för detta?

– Vi har sett en tillbakagång gällande inrikestrafiken i två års tid som gjorde att vi startade ett transformationsprogram i september 2018. Så vi är väl rustade för den tillbakagång som har varit hittills. Men det vi ser nu skakar hela branschen, så jag kan inte säga hur väl rustade vi är. Det är en bransch med små marginaler och det är klart att vi ser över åtgärder hos oss precis som många av flygbolagen redan har gjort.

Vad handlar det om för åtgärder?

– Det kan jag inte säga nu, vi får göra vår analys klar innan vi kan kommunicera det externt.

Texten uppdateras.

LÄS MER: Norwegian ställer in 3000 flygningar

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.