Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Santa Marias örtsalt kan vara allergent.
Santa Marias örtsalt kan vara allergent. Bild: JESSICA GOW / TT

Santa Maria-krydda återkallas

Livsmedelsföretaget Paulig återkallar Santa Maria Örtsalt – eftersom den innehåller ett ämne som kan ge allergi.

Paulig återkallar kryddan Santa Maria Örtsalt, med bäst före-datum 29-04-2024, efter att man upptäckt att produkten innehåller ärtfiber, vilket inte är angivet på förpackningen.

– Ärtfiber kan i sällsynta fall orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer. Även om ingrediensen inte är inkluderad i EU:s allergenlista väljer vi att återkalla, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Paulig Scandinavia & Central Europe.

LÄS MER: Slutet närmar sig för Göteborgs Kex i Kungälv – snart bakas kexen i Riga

Så ser örtsaltet ut.
Så ser örtsaltet ut. Bild: Santa Maria

Paulig ser nu över rutinerna för att liknande fel inte ska inträffa i framtiden. Företaget beklagar det inträffade och ber konsumenter som har köpt produkten att vända sig till Santa Marias konsumentkontakt för ersättning.

Felet i Santa Maria Örtsalt har orsakades av en felaktigt levererad ingrediens, vilket företaget inte upptäcktes vid ankomst. Den rätta ingrediensen, kaliumklorid, är snarlik ärtfiber i struktur och färg varför felet upptäcktes först när en ny leverans med rätt råvara användes.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.