Tesla har på något år mer än sjufaldigat sitt börsvärde. Arkivbild
Tesla har på något år mer än sjufaldigat sitt börsvärde. Arkivbild Bild: David Zalubowski AP/TT

Lägre vinst än väntat för Tesla

Tesla uppnådde inte den vinstnivå under förra kvartalet som analytikerna på Wall Street hade räknat med. Elbilstillverkarens aktie föll i New York-börsens efterhandel med 5,7 procent.

ANNONS

Men när det gäller omsättningen slog Tesla förväntningarna, då bolagets bokslut presenterades på onsdagen. Intäkterna steg till 10,7 miljarder dollar eller 89,5 miljarder kronor, en ökning med 45 procent jämfört med sista kvartalet 2019.

Vinsten för förra kvartalet stannade dock på 903 miljoner dollar, att jämföra med analytikernas förväntningar på 1,1 miljard dollar.

Bolaget levererade 180 570 bilar under de tre sista månaderna av förra året, ett nytt kvartalsrekord. Men sammantaget uppnådde Tesla inte målet att leverera en halv miljon bilar under fjolåret.

Tesla-aktien fick ett enormt lyft i fjol. Bolagets börsvärde mer än sjufaldigades och uppgången har fortsatt i år med cirka 25 procent till ovanpå det.

ANNONS

Börsvärdet ligger därmed på cirka 835 miljarder dollar, motsvarande över 6 900 miljarder kronor. Det är i runda slängar tio gånger så mycket som hela de tyska Volkswagen-imperiets börsvärde.

Riktpriset på Tesla-aktien ligger i snitt på 510 dollar per aktie, vilket kan jämföras med onsdagen kurs på 864 dollar.

Om Tesla-aktien är ett exempel på en uppblåst bubbla som är på väg att spricka återstår att se. En del bedömare tror att rallyt kan fortsätta, medan andra varnar för en kalldusch på börsen i år för fjolårets hetaste aktier, däribland Tesla.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS