Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (till vänster) och EU:s handelskommissionär Phil Hogan (till höger) håller pressträff efter ett möte i Paris Bild: Michel Euler AP/TT
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (till vänster) och EU:s handelskommissionär Phil Hogan (till höger) håller pressträff efter ett möte i Paris Bild: Michel Euler AP/TT

Samtalsrunda i fransk-amerikansk skattedispyt

Frankrike och USA har inlett en samtalsrunda för att lösa konflikten om en fransk skatt på digitala tjänster. Målet är att hitta en väg ut ur konflikten på två veckor, enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Trumpregeringen har hotat att införa 100-procentiga tullar på champagne, handväskor och andra franska lyxvaror som straff för att de nya franska skatterna slår mot amerikanska teknikjättar som Facebook, Google och Amazon.

– Jag hade ett långt samtal med USA:s finansminister Steven Mnuchin. Vi har beslutat att anstränga oss för att försöka hitta en kompromiss inom ramen för OECD-samarbetet om digitala skatter, sade Le Maire på en pressträff i Paris.

Skatt på digitala tjänster

Nästa gång Mnuchin och Le Maire ska träffas blir i Davos, Schweiz, på Världsekonomiskt forums årsmöte 21–24 januari.

Det var i juli i fjol som Frankrike införde en skatt på 3 procent på omsättningen från digitala tjänster i Frankrike för alla bolag vars omsättning överstiger 25 miljoner euro i Frankrike och 750 miljoner euro globalt.

Enligt Le Maire skulle en uppgörelse inom ramen för OECD-samarbetet innebära att den franska skatten slopas.

Mnuchin ska enligt den franske kollegan ha lovat att inte införa några tullar på franska varor så länge samtal om en kompromiss mellan länderna pågår.

Vill se WTO-reformer

EU:s nytillträdde handelskommissionär Phil Hogan förtydligade i samband med ett möte med Le Maire i Paris att EU-kommissionen stödjer Frankrike i dispyten med USA om den digitala skatten. Han tillade att han planerar samtal med representanter från Trumpregeringen om Kina och Världshandelsorganisationen (WTO).

– Vi vill se reformer av WTO och vi delar USA:s analys av detta, sade Hogan.

I december gick mandaten ut för två av WTO:s domare och då USA blockerar tillsättandet av nya WTO-domare kan organisationens appellationsdomstol inte längre hantera ärenden. USA har efterlyst genomgripande reformer av WTO för att godkänna nya domare.

Exporten av franska viner har fallit till följd av strafftullar som infördes av USA i oktober. Exakt hur mycket är inte fastställt, men det handlar främst om viner i mellanprisklassen.

USA-tullarna på franska viner infördes sedan Världshandelsorganisationen WTO slagit fast att europeiska stater gav otillåtet statligt stöd till flygplanstillverkaren Airbus. Förutom franska viner drabbades bland annat whisky från Skottland och italienska ostar av de 25-procentiga amerikanska tullarna.

Om USA inför strafftullar mot Frankrike till följd av landets nya skatt på digitala tjänster väntas även de drabba de franska vintillverkarna.

USA är den största exportmarknaden för franska viner.

WTO väntas senare i år att avsluta en utredning av amerikanskt stöd till flygplanstillverkaren Boeing, vilket kan öppna för att EU kan införa tullar på USA-varor som motåtgärd.

Källa: Reuters