Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samtal kan rädda par från pensionsfälla

Många par är flitiga på att pussla ihop vardagsekonomin. Samtidigt duckar fler för att jämföra sina pensioner, enligt AMF Pension. Om par undgår att blicka framåt riskerar flera, särskilt kvinnor, att få en sämre pension i framtiden.

Svenska par är i regel bra på att tala med varandra om det finns inkomstskillnader i relationen. I många fall väljer paren att dela sin ekonomi och kompensera för varandras olikheter i lön, visar en studie från AMF Pension.

Men många glömmer att jämföra sina pensioner och planera sina yrkesliv. Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, tycker att det är anmärkningsvärt.

- Jag tror att många par tycker att de är jämställda i vardagen. Men man tänker inte mycket på hur olika yrkesliv påverkar pensionen. Även om man kan få ihop hushållskassan i dag, kan inkomstskillnader ge stora effekter i framtiden, säger han.

Kvinnor mer sårbara

Om ett par exempelvis skulle skiljas, skulle partnern som arbetar mindre, har lägre lön och tar större ansvar för barn och hem, vara mest ekonomiskt sårbar. Statistiskt sett är den riskgruppen oftast kvinnor, visar undersökningen.

- Går man skilda vägar delas inte allmän- och tjänstepensionen. Eftersom pensionen är individuell kan bara den som har haft ett bra yrkesliv vänta sig en bra pension. Han man i stället haft långa perioder med deltidsarbete kommer det att påverka pensionen negativt, säger Adolphson.

Men det finns lösningar för att planera och därmed trygga sin framtid, säger han.

Flera lösningar

Det första är att prata om pensionen och se om det finns stora skillnader på minpension.se.

- Det allra viktigaste är att söka sig till heltidsanställningar med kollektivavtal. Då får du tjänstepension och en större inbetalning till pensionen, säger Adolphson.

Om ett par med barn delar på föräldraledighet och uttag av vård av barn, kan löneutvecklingen, som i sin tur påverkar pensionen, också förbättras.

Den som är gift eller registrerad partner kan också kompensera sin äkta hälft genom att föra över sin premiepensionsrätt.

- Ett annat alternativ är att spara privat för sin partners räkning i till exempel ett investeringssparkonto. Men eftersom framtiden är oviss gäller det att tänka på att skriva äktenskapsförord.