Samsung går starkt. Arkivbild.
Samsung går starkt. Arkivbild. Bild: Ahn Young-oon/AP/TT

Starkt kvartal av Samsung

Samsung går starkt i pandemin. Både mobiler och minneskort säljer bra, och bolaget gynnas dessutom av USA:s restriktioner mot konkurrenten Huawei.

ANNONS

Samsung Electronics nettovinst för årets tredje kvartal stiger med 48,8 procent, jämfört med motsvarade kvartal ett år tidigare, uppger bolaget i sin kvartalsrapport, som släpps dagen efter det att den tidigare ordföranden Lee Kun-Hee begravdes.

Nettovinsten landar på 9,36 biljoner won (73,4 miljarder kronor), och omsättningen landade på strax under 67 biljoner won, upp åtta procent jämfört med tredje kvartalet 2019.

Den sydkoreanska teknikjätten tjänar på USA:s sanktioner mot den kinesiska rivalen Huawei. Bland annat passade Huawei på att köpa upp Samsungtillverkade halvledare innan restriktionerna trädde i kraft den 15 september.

Samsung stärks också av försäljningen av telefonmodellerna Galaxy Note 20 och Galaxy Z Fold 2, och bolaget gynnas av lägre marknadsföringskostnader till följd av pandemin, enligt analytiker.

ANNONS

Chiptillverkningen går också starkt. Vinsten från det segmentet ökade 82 procent, till följd av större leveranser till pc- och mobiltillverkare, vilket vägde upp för lägre priser.

Men det ser ut att kunna vända.

"Låga priser på serverminnen till följd av kunders lageranpassningar kommer antagligen att tynga minnesverskamheten trots stabil efterfrågan på minnen för mobiler och bärbara datorer", skriver Samsung i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS