Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justin Denison vid Samsung visar upp skärmen på den ihopvikbara mobiltelefonen.

Samsung gav smakprov på böjbar mobil

Teknikjätten Samsung har gett ett smakprov på hur företagets nya böjbara mobiltelefoner kommer att se ut.

Det var vid en utvecklarkonferens i San Francisco i USA som Justin Denison vid den amerikanska mobilenheten visade upp produkten.

Med en skärm på 7,3 tum är den ungefär som en liten surfplatta, men viks den på mitten ser den ut som en tjock mobiltelefon.

- Vi har väntat på en mobil med vikbar skärm från en av de större spelarna i flera år, så det här är en stor sak, säger analyschefen Bob O'Donnell till TT.

"Såg tjock ut"

Han tror att många användare är intresserade av en mobil med större skärm, men som ändå ryms i fickan.

- Men den såg tjock ut, så Samsung måste tydligt jobba på att få den tunnare. En del kommer att se den som en gimmick, men jag tror att det är en ögonöppnare, säger han.

Smarttelefonbranschen har de senaste åren inte bjudit på särskilt spektakulära nyheter, utan har snarare förbättrat existerande teknik.

- Så folk tittar efter något som är dramatiskt annorlunda, och det är här dramatiskt annorlunda, säger O'Donnell.

När det gäller nyttan med den stora skärmen så tror O'Donnell att kartfunktioner, video och spel kommer att bli betydligt bättre.

- Om det bara innebär en större skärm är det okej, men om man gör något smart med den så kan det innebära en stor förbättring.

Samsung blir tvåa

Samsung visade upp sin prototyp, som man hintat om under en längre period, bara dagar efter att den lilla kinesiska uppstickaren Royale visade upp sin hopvikbara mobil, som uppges bli värdens första.

- Det är en liten spelare, och Samsung har expertisen att bygga den här i stora kvantiteter. Och det är nyckeln, säger O'Donnell.

Samsung, som kämpar mot Apple i det så kallade premiumsegmentet av smarta mobiltelefoner, och mot kinesiska uppstickare bland de billiga modellerna, behöver en storsäljare för att täcka ett vinsttappet hos bolagets mobilenhet. Samsung uppger att man räknar med att vara redo för massproduktion inom de kommande månaderna.

O'Donnell tror inte att den böjbara mobiltelefonen kortsiktigt får någon stor betydelse för den sydkoreanska jätten. Prislappen blir antagligen dyr, O'Donnell skulle inte bli förvånad om den kostar 2 000 dollar, motsvarande 18 000 kronor. Det är snarare en produkt som gör att varumärket skiner lite extra.

Samsung har en fördel av sitt försprång, som kan hålla i sig i flera år.

- Det här är bara den första av många, tror jag. Först omkring 2020 blir prissättningen mer allmängiltig och försäljningen tar fart, så långsiktigt kan den få stor betydelse.