Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jim Goetschalckx kom från Belgien med sin Saab för att visa sitt stöd.

Samling till stöd för Saab

Över hela världen samlas i dag Saab-entusiaster för att visa sitt stöd för företaget och bilmärket. Till Trollhättan rullar bilkonvojer från 20 andra svenska orter.

Saabs livaktiga supporterskara har utsett den här dagen till en manifestationsdag. I Sverige betyder det att entusiasterna samlas i Trollhättan, där också många från företaget sluter upp.

Ett fyrtiotal personer och nästan lika många bilar startade på lördagsmorgonen i Göteborg, vid Bäckebol.

Jim Goetschalckx, från Belgien, hade kommit med två andra kompisar från Antwerpen. De började sin resa på fredagen.

De tre vännerna tycker väldigt mycket om Sverige.

- Vi vill visa att vi tycker det är viktigt att Saab räddas och att europeiska bilar ska byggas här.

- Idén kom efter konkursen, när beslutet kom kände vi att vi måste göra något, förklarar Tim Rokka, en av entusiasterna bakom dagens möte.

I dag rattar han sin Saab från Växjö, tillbaka till barndomens Trollhättan. Liknande arrangemang äger rum på ett hundratal platser i 40 länder. Först ut tidigt på lördagsmorgonen var Saabvänner i Thailands huvudstad Bangkok.

En liknande manifestation ägde rum för två år sedan, då för att protestera mot att General Motors inte ville sälja Saab. Nu handlar det i stället om att visa solidaritet med Saab och dess anställda.

- Och så vill vi visa dem som skulle kunna vara intresserade av att köpa Saab att i så fall får de inte bara en fabrik utan också något annat. Inget annat bilmärke har nog så här entusiastiska fans, säger Tim Rokka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.