Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Samarbetet mot penningtvätt utökas

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) har träffat sin amerikanska motsvarighet och diskuterat utökade internationella åtgärder mot penningtvätt. Hon tog bland annat upp situationen i Sverige och Baltikum.

Mötet hölls på fredagen mellan en rad länders finansministrar, däribland USA:s Steve Mnuchin, och kretsade kring frågorna penningtvätt och terrorfinansiering.

- Det är gränsöverskridande företeelser så därför är det viktigt att vi kan arbeta internationellt med de här frågorna, säger Magdalena Andersson efter mötet.

De beslutade att den internationella organisationen FATF, Financial Action Task Force, som tar fram standarder och utvärderar länders regelverk mot finansiell brottslighet, ska få ett utökat mandat. 36 länder ingår i organisationen som hittills varit en temporär arbetsgrupp medan nu ska den bli permanent. Ländernas finansministrar ska nu träffas mer regelbundet än tidigare för att diskutera frågorna.

- Det är ett sätt att skala upp den här verksamheten och ge den en helt annan tyngd och status än den haft tidigare, säger Magdalena Andersson.

"Ser allvarligt på det"

För Sveriges del tog hon upp situationen om penningtvätt kopplat till Swedbank och Estland, även om inte Swedbank nämndes specifikt.

- Jag tog naturligtvis upp de rapporter som vi har nu från Norden och Baltikum och det är något som vi ser väldigt allvarligt på och vi arbetar aktivt för att reda ut vad som har hänt.

TT: Hur ser USA på svenska banker och hur svenska myndigheter har hanterat det här?

- Amerikanarna ser att Sverige är ett land som har tydlig hållning mot penningtvätt och där vi också har ett aktivt arbete mot penningtvätt i Sverige. De är också medvetna om att det som har skett har skett i Baltikum och att det är de baltiska finansinspektionerna som är ansvariga för tillsynen.

"Inte konstigt"

Hon framhäver att den svenska Finansinspektionen har ett nära samarbete med baltiska motsvarigheter men att samarbetet däremellan är något som kan behöva utökas framöver.

I utredningarna som pågår kring Swedbank är USA en stor spelare och frågan om böter eller sanktioner kan bli avgörande för banken. Magdalena Andersson vill inte svara rakt på vad hon tycker om att USA agerar mot en svensk bank med en estnisk verksamhet.

- Att USA undersöker Swedbank är i sig inte konstigt. Om banken har verksamhet i USA står den under amerikansk tillsyn för den delen av verksamheten, säger Magdalena Andersson.