Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saabs spaningsplan Global Eye. Arkivbild.
Saabs spaningsplan Global Eye. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Saabs miljardorder ger nya jobb i Kallebäck

Försvarskoncernen Saab får en order på över åtta miljarder kronor på det flygburna övervakningssystemet Global Eye från Förenade Arabemiraten. Det ger ytterligare nya jobb i Kallebäck.

Beställningen är värd en dryg miljard dollar, eller motsvarande 8,3 miljarder kronor, och gäller för perioden 2020-2025. Ordern innebär att landet köper in ytterligare två exemplar av systemet, meddelar Saab.

LÄS MER: Saab får miljardorder från försvaret – gynnar Saab i Göteborg

LÄS MER: Covid-19 stoppar svenska spaningsflyg

Över 1 000 personer arbetar i Saabs anläggning i Kallebäck, majoriteten av dem är ingenjörer, och utvecklar och tillverkar flygburna, landbaserade och marina radarsystem.

Här utvecklades och tillverkas också övervakningssystemet Global Eye, med utökad radarövervakning för flyg, som nu Förenade Arabemiraten kommer med en tilläggsorder på över åtta miljarder kronor.

Arbetet med den nya ordern kommer att ske i Göteborg, Linköping, Arboga, Järfälla, Luleå och Sydafrika.

Nyrekryteringar till Kallebäck

– Vi har redan rekryterat ungefär 100 personer i Göteborg under 2020. Och detta kommer att stärka beläggningen ytterligare, men det är för tidigt att säga hur många vi pratar om. Men det klart att det är positivt för oss, säger Saabs presschef Mattias Rådström.

Det är bara några år sedan försvarskoncernen tvingades se över sina kostnader och dra ner på verksamheten och anställda över hela Sverige, inte minst då bland konsulter när man gick över från utveckling till produktion inom bland annat radarflygplan.

Därefter har utvecklingen vänt upp igen efter Förenade Arabemiratens kontrakt. Det ursprungliga kontraktet på två Globaleye-system gick till Saab 2015. Förenade Arabemiraten beställde sedan ett tredje system under 2017.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen