Micael Johansson är ny chef för försvarskoncernen Saab. Arkivbild.
Micael Johansson är ny chef för försvarskoncernen Saab. Arkivbild. Bild: Karin Wesslén / TT

Saab vinstvarnar – aktien rasar

Saab har klarat coronapandemin bra – hittills. Men försvarskoncernen har problem med leverantörerna och tar höjd för rejält ökade kostnader framåt.

ANNONS

Saab lämnar en så kallad vinstvarning, släpper kvartalsrapporten i förväg och tar en miljardsmäll på resultatet. Saab gör reserveringar för förväntade framtida problem på sammantaget över två miljarder kronor, vilket hänger ihop med att pandemin bedöms bli mer långvarig.

– Först måste jag få säga att det här är ett väldigt starkt kvartal. Sedan har vi gjort en bedömning som är framåtriktad, säger vd Micael Johansson och pekar på leverantörsproblem i coronakrisen.

– Vi har långa ledtider i våra projekt.

Därför tar Saab höjd för att kunna anpassa leveranserna framåt och fördyringar väntar om bolaget exempelvis behöver byta en leverantör.

ANNONS

– Vi måste ha en reserv. Det här är den bästa bedömningen vi gör nu, säger Johansson.

Bolaget har bland annat gjort korrigeringar i projektkalkyler om 1,5 miljarder kronor, relaterat till covid-19. Resultatet påverkas också bland annat av avsättningar och nedskrivningar om 0,6 miljarder kronor, skriver bolaget i rapporten.

Men samtidigt har orderingången ökat, så Micael Johansson är inte direkt orolig. Några neddragningar av verksamheter ser han inte framför sig nu, möjligen behövs resurser styras om.

Men Stockholmsbörsen reagerade surt på vinstvarningen den tidigarelagda rapporten. Saab-aktien föll över 14 procent.

Fakta: Saabs resultat i korthet

Rörelseresultatet för tredje kvartalet blev en förlust på 663 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 518 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Intäkterna minskade till 6,0 miljarder kronor från 7,9 miljarder under tredje kvartalet förra året.

Källa: Saab

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS