Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saab:s vd och koncernchef Håkan Buskhe presenterar företagets bokslut under en pressträff på Grand Hotel.

Saab väntar på 100-miljardersaffär i Indien

Bokslutet för 2017 blev ingen succé för försvarskoncernen Saab. Vd:n Håkan Buskhe hoppas dock att 2018 ska gå i motsatt riktning med besked i en rad storaffärer.

Det handlar om Indiens planerade köp av nya stridsflygplan, en order som ibland värderats till 90 miljarder kronor. Saabs vd säger att affären är på väg att formaliseras ytterligare och att det bara är Gripen och Lockheed Martins F-16 som nu tävlar om kontraktet.

Besked om "megaorder" väntas

Under 2018 väntas också Indien tillkännage vem som vinner landets upphandling av korträckviddigt luftvärn. En affär som har värderats till tiotals miljarder kronor och där Saab är en av budgivarna.

- Det är en megaorder, säger Buskhe.

Även i USA väntas besked i en storaffär. Troligtvis i juli kommer svaret på vem som får leverera 350 militära skolflygplan. Tillsammans med Boeing har Saab här utvecklat planet T-X.

Det amerikanska beskedet är rejält försenat och det har belastat Saabs resultat för 2017. Exakt hur mycket vill bolaget inte berätta.

- Men det är betydande kostnader jämfört med vad vi hade tänkt oss, säger Buskhe.

"Väldigt svagt resultat"

Rapporten från Saab togs emot med besvikelse på Stockholmsbörsen. Aktien rasade inledningsvis med 10 procent men återhämtade sig under dagen och handlades runt minus 6 procent under eftermiddagen.

Den föreslagna utdelningen på 5:50 kronor levde heller inte upp till analytikernas förväntningar.

Och siffrorna för fjärde kvartalet var en besvikelse bland analytikerna. Inte minst när det gäller affärsområde Dynamics som säljer pansarvapen och torpeder.

- Det är ett väldigt svagt resultat för fjärde kvartalet, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank.

Enarson säger samtidigt att marknaden har blivit bortskämd med ”extremt starka” fjärde kvartal för affärsområde Dynamics två år i rad.

Hoppas på 2018

Håkan Buskhe var dock nöjd med helåret – men tyckte att något saknades.

- Vi hade önskat att vi hade kunnat avsluta en C/D-affär förra året. (C/D är en version av stridsflygplanet Jas 39 Gripen, red anm.) Vi är i diskussion med ett antal kunder så vi hoppas att det kommer under det här året, säger Buskhe.

Saab bedömer att försäljningen under 2018 kommer att ligga i linje med företagets långsiktiga mål om en organisk tillväxt på fem procent. Bolaget bedömer att rörelsemarginalen kommer att stärkas.

- Orderingången och orderstocken är fortsatt väldigt bra. Det som har hänt under de senaste två årens fjärde kvartal är att de har haft höga leveranser som gett en hög resultatpåverkan och nu är det mera normalt, säger analyschef Enarson, och tillägger att rapporten i övrigt är bra när det gäller framtidsutsikterna.