Vd:n Håkan Buskhe väntar på att förhoppningsvis få klart med stororder från Indien. Arkivbild.
Vd:n Håkan Buskhe väntar på att förhoppningsvis få klart med stororder från Indien. Arkivbild.

Saab väntar på kuvertöppning i indisk "jätteorder"

Saab föll på Stockholmsbörsen efter att ha redovisat en sämre rapport än väntat. Men bolaget väntar på besked i flera mångmiljardorder under året. Inte minst i Indien.

ANNONS
|

- Vi har klarat alla tester. Alla tre konkurrenter har också kvalificerat sig och nu ska man titta på vilka som har det bästa finansiella budet. Efter det kommer man att gå in på detaljerna i tekniken, säger Håkan Buskhe, vd på Saab till TT.

Kontraktet handlar om Indiens köp av korträckviddigt luftvärn. En affär i flera delar men som över 20 års tid värderas till över 100 miljarder kronor. Besked väntas i år.

ANNONS

Möten med regeringschefer

Längre fram hägrar Indiens köp av stridsflygplan, en order som ibland värderats till runt 90 miljarder kronor. I mitten av februari var bilden att svenska Gripen var ensam kvar i tävlingen mot amerikanska Lockheed Martins F-16.

Sedan dess har Indien öppnat upp för att även tvåmotoriga flygplan kan vara med i upphandlingen. Något som inte verkar göra Saab-vd:n sömnlös.

- Jag tror det blir en bättre process och utifrån kraven så är det inget som förändrar våra chanser, säger Buskhe.

Nyligen var den indiske premiärministern Narendra Modi i Stockholm och Saab-vd:n hade ett möte med honom. I mars träffade Buskhe den amerikanske presidenten Donald Trump under ett kortare möte. Och det är viktiga träffar.

- Att få möjlighet att förklara för stats- och regeringschefer vad vi gör, i Indiendelen att vi gör teknologiöverföring och i Trump-fallet säga att produktion läggs i USA, säger Buskhe.

ANNONS

Börsen sänkte Saab

I samband med rapportpresentationen poängterade också Saab-vd:n att den teknikutveckling bolaget arbetar med är komplicerad och att det aldrig går att vara komfortabel.

Buskhe sade också att Saab har "många öppna dörrar" för europeiska samarbeten framöver när det gäller utvecklingen av nästa generations stridsflygplan.

Saab-aktien föll inledningsvis med ungefär 5 procent på rapporten men återhämtade sig något under dagen för att vid stängning ha backat minus 3,8 procent.

- Jag tycker det är en bra rapport. De hade ett ovanligt starkt kvartal förra året och de slår våra estimat med drygt 20 procent, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank.

Trots att lönsamheten, marginalerna, sjönk under kvartalet, räknar Saab-ledningen i en prognos med en högre lönsamhet under helåret 2018 jämfört med 2017, rensat för större engångsposter.

TT

Fakta: Saab:s första kvartal i siffror

Saab:s första kvartal 2018 i siffror (miljoner kronor).

1:a kvartalet 2018 1:a kvartalet 2017

Rörelsevinst: 447 539

Intäkter: 7766 7586

Orderingång: 6135 9702

ANNONS