Högtflygande planer. Global Eye Saabs senaste radarövervakningssystem gjorde konkurrenterna i världen rätt paffa, konstaterar Micael Johansson,chef över Saabs affärsområde Surveillance.
Högtflygande planer. Global Eye Saabs senaste radarövervakningssystem gjorde konkurrenterna i världen rätt paffa, konstaterar Micael Johansson,chef över Saabs affärsområde Surveillance.

Saab spanar på knarkkarteller

Saabs radarsystem används inte bara för militära ändamål utan också till OS i Rio och jakten på knarkkarteller.

ANNONS
|

In i skogarna i Kallebäck gömmer sig en av Sveriges mer högteknologiska och hemlighetsfulla företag, försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Här har företaget sitt kompetenscentrum och sin produktion för radarteknik som kallas Erieye, som just nu ligger i täten i världen. En av de nya lanseringarna är Global Eye, en utökad radarövervakning för flygplan som ser och flyger högre och längre.

- Här i Göteborg har vi vår nya radarportfölj, och då talar vi verklig spetsteknik. Det är verkligen världsledande kompetens, säger Micael Johansson, chef över Saabs affärsområde Surveillance, och är rätt så glad och stolt över alla priser man fått och hur paffa konkurrenterna blev över de senaste lanseringarna,

ANNONS

Bland kunderna som köpt Saabs olika radarövervakningssystem för land, sjö och flyg finns länder som Sverige, Förenade Arabemiraten, Thailand, Grekland, Pakistan, Brasilien och Mexiko och Country X – som man kallar länder för som inte vill skylta för världen med vilka övervakningssystem man har köpt.

Bara för några dagar sedan meddelade Saab att man fått en ny order på över en miljard inom flygburen övervakning för radarsystemet AEW&C. Vem som är kunden och vad den vill köpa är ännu hemligt.

Men i november i fjol stod det klart att Förenade Arabemiraten beställt den senaste versionen av Saabs radarsystem Swing Role Surveillance System, en jätteaffär till ett värde av elva miljarder kronor. Systemet kan detektera och spåra mål i luft, till sjöss och på land – och en stor del av arbetet kommer att göras just på Saab i Kallebäck.

I den höga byggnaden pågår inte bara ett stort forsknings- och utvecklingsarbete. Här finns också slutmonteringen av mobila mark- och sjöbaserade radarsystem som Giraffe och Arthur, varav den senaste kan se föremål i femkronas storlek på sex mils avstånd.

Radarsystemens primära användning är för försvar- och övervakning, men de har också fått allt bredare användningsområden.

ANNONS

Under sommar OS i Rio kommer Brasilien att använda Saabs flygburna radarsystem Erieye för att övervaka evenemanget.

- Ja, och det användes även under fotbolls-VM, för man vill ha koll på att det inte dyker upp något, säger Erik Winberg, ingenjör och affärsutvecklare.

- Både Brasilien och Mexiko använder sig av radarsystemen i knarkkriget. Och det har gjort en enorm skillnad. Lågt flygande smuggelplan vid södra gränsen i Mexiko upptäcks numer, och trafiken har helt och hållet flyttat och går över Karibien i stället. I Brasilien används det mot knarksmuggling och för att upptäcka illegal gruvdrift och andra olagliga verksamheter i Amazonas. Det är ett område som är lika stort som hela Europa som går att övervaka med våra system, säger Erik Winberg.

Hur politiskt problematiska är då Saabs affärer med radarsystem, med Pakistan till exempel?

- Vi agerar alltid utifrån vad vår lagstiftning säger när det gäller export, och den är extremt restriktiv. Det finns embargon och sanktioner, och de länderna rör vi inte alls förstås. Och vi följer de regelverk och bedömningar som görs utifrån svensk utrikes- försvars och säkerhetspolitik politik, säger Micael Johansson.

Myndigheten Inspektionen för strategiska produkter har hård koll på vilka Saab gör affärer med.

ANNONS

- Vi söker ju tillstånd för att exportera den här typen av system, säger han.

Hur ser ni på möjligheterna att expandera?

- Under lång tid har vi lyckats att ta ungefär 50 procent av marknaden utanför USA. Och med en ännu vassare produkt hoppas vi på att det inte blir sämre, säger Micael Johansson.

Fakta: Saab i Kallebäck

  1. Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har totalt 14700 medarbetare.
  2. Cirka 1200 av dem arbetar i anläggningen i Kallebäck, majoriteten av dem är ingenjörer, med att utveckla och tillverka flygburna, landbaserade och marina radarsystem.
  3. Här tillverkas övervakningssystemet Global Eye, med utökad radarövervakning för flyg; Arthur, markbaserad radar och Giraffe, också markbaserad radar.
  4. Ytterligare 200 arbetar på Lindholmen, där hälften arbetar inom säkerhetslösningar inom flygplatser, kriminalvård, ambulans och säkra transporter. Övriga arbetar för Saabs konsultbolag Combitech.
  5. Koncernen omsätter 27,2 miljarder kronor, varav affärsområdet Surveillance står för 25 procent.
ANNONS