Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Saab skär ner i Göteborg

Saab ska minska personalstyrkan med 150-175 anställda inom affärsområde Electronic Defence Systems i Göteborg.

Nedskärningen sker genom ett kompetensväxlingsprogram och är en följd av minskad försäljning och ett pågående teknikskifte.

- Tragiskt, men vi är ändå nöjda att det sker på frivillig väg, säger Arne Löfving, IF Metalls lokala klubbordförande.

Han är lika orolig för de 40 av hans 130 medlemmar som pekats ut som övertaliga och för de som blir kvar i en stympad verksamhet.

- Detta sker ändå under hot om varsel om inte tillräckligt många tackar ja. De som väljer att sluta är hjältar, tycker jag.

Personalen kan även komma att erbjudas andra befattningar inom Saab.

- Detta blir ändå ett djupt jack i köttet som inte blir så lätt att läka för företaget. Det kommer att ta riktigt lång tid innan vi är på banan igen, säger Arne Löfving.

Åtgärderna aviserades i samband med Saabs delårsrapport januari-juni 2013, den 19 juli 2013.

- Minskade affärsvolymer har bidragit till personalövertalighet. Vi behöver ständigt anpassa vår verksamhet för att för att fortsatt vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Electronic Defence Systems.

Personalminskningen kommer att ske genom ett frivilligt växlingsprogram. Personalen erbjuds ta andra befattningar inom Saab eller att lämna företaget med hjälp av olika stödinsatser.

Unionen på Saab var helt förberedd på beskedet. Att antal order som kommit in minskat var ingen direkt hemlighet. Men var nedskärningarna skulle ske blev inte klart förrän nu.

- Vi är glada för att det sker på frivillig väg. Nu börjar vi i mitten av oktober först med ett coachingprogram, sedan ska allt vara klart i april nästa år, säger klubbordförande Mats Hagman.

Det är ännu inte klart hur fördelningen av nedskärningen kommer att ske mellan medlemmarna i Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer.

- Jag ser optimistiskt på att det ska bli en bra möjlighet för våra anställda i den uppkomna situationen, säger Micael Johansson.

Saabs affärsområde Electronic Defence Systems verksamhet i Göteborg har omkring 1200 medarbetare och utvecklar och tillverkar världsledande radarsystem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.