Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Saabs vd Håkan Buskhe presenterar delårsrapport. Arkivbild.

Saab kan få miljardorder

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en kraftigt ökad vinst för första kvartalet och en fördubblad orderingång. Nu kan ytterligare en miljardaffär vara på gång. Bulgarien ska inleda samtal med Sverige om att köpa åtta stycken Jas Gripen-plan, skriver Reuters.

Uppgifterna kom efter att Saab hållit sin analytikerträff i Stockholm men har cirkulerat de senaste dagarna, bland annat i bulgariska medier.

TT frågade vd:n Håkan Buskhe i samband med förmiddagens analytikerträff om intresset.

- Bulgarien vill jag inte kommentera mer än att det pågår en process. Man kan läsa i tidningarna men jag utgår i mina kommentarer från de relationer vi har med myndigheterna och det har inte konfirmerats till oss, sade Håkan Buskhe då.

"Trevligt"

Kort därefter rapportade Reuters att Bulgarien inlett diskussioner med Saab och citerar Stefan Yanev, tillförordnad biträdande premiärminister.

Saabs pressavdelning meddelade under eftermiddagen att de uppgifter som bolaget fått är att en utvärderingsgrupp placerat Saab högst och "även om det är trevligt att hamna högst är det nu en lång process som ska fortsätta".

Enligt Reuters konkurrerar Saab med ett erbjudande från Portugal gällande begagnade F16-plan, alternativt Eurofighter Typhoon-plan från Italien, även de begagnade.

Affären beräknas vara värd drygt sju miljarder svenska kronor. En speciell kommission ska nu inrättas enligt Stefan Yanev och diskussionerna föras med Bulgariens nya regering som tillträder nästa vecka.

Börjat bra

För Saab och vd:n Håkan Buskhe har 2017 redan börjat mycket positivt. Företaget redovisar en vinst före skatt på 475 miljoner, betydligt mer (296 miljoner) än motsvarande period 2016. Dessutom fördubblades orderingången och omsättningen steg till över sju miljarder kronor.

Terrorhot och ett allt mer spänt läge i flera delar av världen påverkar naturligtvis även Saab. Buskhe noterar också att situationen blivit allt mer spänd i Asien med Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram och Nordkoreas hot, främst mot USA.

Saab har förstärkt sin närvaro i området och då bland annat i Japan och Sydkorea.

- Vi tittar naturligtvis vilka affärer vi kan göra. Jag ser inte ett behov av att öppna upp i fler länder i området, därmed inte sagt att vi inte kan göra affärer med länder som vi inte är representerade i.