Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saab ska leverera radarsystemet Giraffe 4A till Försvaret, en order som är värd 2,1 miljarder kronor. Bild: Saab AB
Saab ska leverera radarsystemet Giraffe 4A till Försvaret, en order som är värd 2,1 miljarder kronor. Bild: Saab AB

Saab får miljardorder från försvaret – gynnar Saab i Göteborg

En order på 2,1 miljarder kronor för radarsystem för det svenska luftvärnet. Det har försvarskoncernen Saab tecknat med Försvarets materielverk. Affären gynnar anläggningen i Göteborg där man utvecklar och tillverkar radarsystemen.
– Det här är en mycket stor affär, även internationellt, säger vice vd:n Anders Carp.

Det handlar om den mobila luftövervakningsradarn Giraffe 4A som den svenska Försvarsmakten kommer att börja använda och som kommer att ersätta det befintliga radarsystem som också Saab levererat. I miljardordern ingår också att Saab kommer att leverera ett nytt ledningssystem samt integrera systemen med själva försvarssystemen.

– Det här är en mycket stor och otroligt viktig affär. Och den kommer att fungera som referens för exportmarknaden också, säger Anders Carp, vice vd på Saab och affärsområdeschef ”surveillance” (övervakning) på Saab.

Radarsystemet Giraffe 4A har en räckvidd på 25-30 mil och kan enligt Saab upptäcka såväl flygplan, kryssningsmissiler som mindre drönare.

LÄS MER: Saab får kanadensisk order – ger arbete till Kallebäck

Anställer fler medarbetare

Vid Göteborgsanläggningen i Kallebäck arbetar man just med affärsområdet surveillance där man utvecklat och tillverkar Giraffesystemet – anläggningen har cirka 1 500 anställda där kärnområdet rör sensorer och mikrovågsteknik. Anders Carp konstaterar att den nya storaffären gynnar Göteborgsanläggningen.

– För verksamheten i Kallebäck är det här en otroligt viktig affär. Nu ska vi leverera systemen mellan 2020–2025. Vi har redan vuxit med hundra medarbetare i år.

– Jag har ingen siffra hur mycket vi kommer att växa ytterligare med denna affär, men vi kommer att fortsätta anställa – och vi kommer fortsatt att vara attraktiva eftersom vi håller med spetsteknologi inom ett high tech-område.

Kan ge ytterligare affärer

Han hoppas också att ordern kommer att leda till ytterligare order på radarsystemet som är utvecklad och tillverkad i Göteborg.

– Vi ser också hur regeringen ökar försvarsanslagen i budgetpropositionen, säger Anders Carp.

Förutom Göteborg gynnas även orterna Järfälla (utanför Stockholm), Arboga och Halmstad av ordern.

– Men absoluta huvuddelen rör Göteborg, säger Anders Carp.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.