Handla, köpa och konsumera – gärna genom att betala först senare. Vi bombas av budskap om att köpa, men inte så ofta om att spara. Arkivbild.
Handla, köpa och konsumera – gärna genom att betala först senare. Vi bombas av budskap om att köpa, men inte så ofta om att spara. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson / TT

Så spar du lättast ihop till en buffert

En rejäl reserv på banken behövs i sämre tider – men hur i hela friden ska det gå till att få ihop den? Här är experternas bästa råd.

ANNONS

Lite bättre än inget

– Om man ser sig själv som en sådan som inte kan spara så går det inte, Elin Hylander, kognitionsvetare och forskningschef på sparappen Dreams.

Men man kan börja i det lilla, tycker hon, och försöka få en liten summa över i slutet av månaden. Det ger ekonomiskt självförtroende, och också bättre ekonomisk motståndskraft.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, är inne på samma linje.

– Några hundralappar i månaden är bättre att spara än ingenting, säger hon.

Spara först

Vi behöver tänka om när det gäller vårt konsumtionsutrymme, tycker Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Lönen som kommer in på kontot är inte vårt konsumtionsutrymme. Först måste man spara, sedan kan man konsumera. Sätt undan pengar direkt i början av månaden, säger Jens Magnusson.

ANNONS

Spara i annan bank

Vi är bra på att maximera njutning på kort sikt, men sämre på att tänka längre fram, det finns det mycket forskning som visar, förklarar Emma Persson på Länsförsäkringar. Därför kan det lätt bli så att vi nallar av våra sparpengar för att ha kul i stunden. Men vi kan lura oss själva en smula.

– Ett tips är att ha sparandet i en annan bank än den vanliga, så att man inte ser pengarna varje gång man går in.

Städa i ekonomin

Har du en massa fasta utgifter som tillsammans blir för stora? Städa i din ekonomi, råder Jens Magnusson på SEB.

– Se över konsumtionsnivån. Det är vanligt att man drar på sig för mycket fasta utgifter för olika abonnemang och prenumerationer, eller för många och för dåliga lån. Med lite tur räcker det att rensa där för att kunna skapa ett sparutrymme.

Kolla dina utgifter

Fast det är förstås inte säkert att det bara räcker med att kapa sina telefon- och streamingabonnemang, och bli mer sparsam rent allmänt. Det kan behövs större grepp, som att se över exempelvis bilar och boendet.

– Det kan vara så att man till exempel bor för dyrt, om man inte kan spara tillräckligt.

ANNONS

Vissa kan gå upp och arbeta heltid, men man väljer ju inte sin egen lön, förklarar han. För de flesta är det därför enklare att ge sig på kostnadsnivån än intäkterna, enligt Jens Magnusson.

Johanna Cederblad/TT

Inkomster kan man inte göra så mycket åt, däremot sin konsumtion. Arkivbild.
Inkomster kan man inte göra så mycket åt, däremot sin konsumtion. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
En liten summa är bättre än inget. Arkivbild.
En liten summa är bättre än inget. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS