Så reser du billigt på höstlovet och jullovet

Priserna på resor är fortsatt höga – men det finns knep för att spara pengar. GP har talat med experterna som ger sina bästa tips för att boka smartare och undvika de dyraste fällorna inför höst- och jullovet.

ANNONS
|

Sjunkande inflation till trots – resandet blir dyrare och dyrare. På ett år har priserna på transport, hotell och paketresor samtliga ökat i snabbare takt än inflationen, enligt SCB.

Nyheten i korthet

Priserna på resor har ökat snabbare än inflationen det senaste året, men det finns sätt att spara pengar.

Experter rekommenderar att boka flygresor tidigt och att vara flexibel med resedatum för att hitta lägre priser.

Att resa på mindre populära dagar, som tisdagar, kan ge billigare biljetter än att resa i början eller slutet av veckan.

Det finns dock sätt att hålla nere reseutgifterna, även under höst- och jullovsresor. Experterna som GP har pratat med är samstämmiga – sov inte på bokningsknappen.

Boka i god tid

Under de populära loven är köptrycket alltid stort, och några eventuella sista minuten-kap är ovanliga. För att komma ned i pris kan det i stället vara smart att ta några extra lediga dagar innan och efter själva lovet.

– Bästa tipset är att försöka resa någon dag före och efter lovet. Då sjunker oftast priserna, så har man möjlighet att ta ledigt 1-3 dagar extra så går det ofta att hitta lägre priser, säger resebloggaren Alex Waltner, som driver sajten Swedish nomad.

ANNONS

När är då att boka i ”god tid”? Enligt flygjämförelsesajten Momondos reseexpert Per Christiansen hittade fjolårets höstlovsresenärer de mest prisvärda flygbiljetterna (tur- och retur i ekonomiklass) cirka fem veckor innan lovet.

– Det var dyrare att flyga i början av veckan, den mest prisvärda dagen att flyga var den 2 november.

Is i magen

Enligt Christiansen kan det dock vara smart att ha lite is i magen när det kommer till att boka boende. Under vecka 44 i fjol hittade resenärer de bästa hotellpriserna samma vecka som vistelsen ägde rum – i alla fall utomlands.

– För hotellvistelser inom Sverige däremot hittades de mest prisvärda alternativen elva veckor innan vistelsen.

Resebloggaren Alex Waltner delar bilden av att det kan löna sig att ha is i magen när det kommer till boendebokningar – inte minst eftersom alternativen är fler. Han tycker ändå att man under loven bokar upp hotellen i god tid.

– Någonstans omkring ett halvår innan resan, eller när man vet datumen, så kan man börja kika på olika resmål och vad det kostar. Därefter kan man sätta prisbevakning där man får en notis till sin mejl. Sen när man känner sig redo att boka så kan man ha lite is i magen om man vill och vänta tills det är omkring 100 dagar kvar.

ANNONS

Hitta liknande resmål

Val av destination kan även det spela stor roll för plånboken. Enligt Alex Waltner bör man fråga sig vad för typ av resa man är ute efter, och sedan försöka välja en destination som erbjuder något snarlikt som den kanske mer populära destinationen.

– Om man åker skidor så kan man välja mindre kända orter som kanske La Thuile istället för St Moritz. Eller mindre vanliga länder som Bulgarien eller Slovenien där priserna är lägre.

Klassiska svenskfavoriter som Bangkok i Thailand, Malaga i Spanien och London i Storbritannien toppar i år Momondos mest eftersökta destinationer för höstlovet. Samtliga destinationer ligger på ungefär samma nivå som tidigare år. På listan över populära höstlovsdestinationer som sjunkit mest i pris jämfört med i fjol återfinns Manila i Filippinerna, Istanbul i Turkiet och Phuket i Thailand som sjunkit med 21, 13 och 11 procent.

Så säger resebolagen

Till den här artikeln har GP frågat tågbolagen SJ och VR (tidigare MTRX) samt flygbolagen SAS och Norwegian om hur deras försäljningsmönster och prisalgoritmer ser ut. Samtliga bolag svarar att prissättningen är dynamisk och styrs främst av utbud och efterfråga samt försäljningshistorik. Det vill säga, priserna går upp när köptrycket visar sig starkt, och går ned när färre biljetter säljs än vänligt till en historiskt populär avgång.

ANNONS

Att biljettpriserna skulle stiga av att man söker på en resa från samma IP-adress nekar även bolagen, vilket gör att det vanliga tipset om att söka via VPN-tunnel eller i anonymt läge skulle göra det billigare inte stämmer.

När det kommer till högsäsongsresor, under exempelvis lov, menar även bolagen att det är bäst att boka så tidigt som möjligt. Övriga tider på året brukar det vara bäst cirka 90 dagar innan avresan, säger SAS presschef Pia Herrera. Hon menar vidare att tisdagar kan vara något billigare att resa på eftersom då reser färre affärsresenärer, samt att det inte är en populär dag för långhelgsresenärer.

– Så om man vill resa bort en vecka så kan man titta lite extra på att resa tisdag-tisdag. Eller om man vill vara borta en långhelg kan lördag till tisdag vara ett bättre alternativ än till exempel torsdag till söndag, säger hon.

Även Norwegians kommunikationschef håller med att det lönar sig att hitta biljetter när färre vill ut och resa, även om priserna är jämnare utslaget över samtliga veckodagar.

– Det beror nog på en effekt av pandemin att det är lättare att jobba distans, nu är det nästan lika vanligt att resa tisdag-lördag som torsdag-söndag. Men det går fortfarande att hitta billigare biljetter vid tider när de flesta andra inte kan, som exempelvis terminernas skolstart – eller i början av december.

ANNONS

LÄS MER:Därför är flygresor billigare på fredag 13 september

LÄS MER:Vi har tyvärr fått ett nytt problem

ANNONS