Så mycket kostar en flygbiljett – till rymden

För första gången på flera år öppnar det brittiska företaget Virgin Galactic nu upp för biljettförsäljning till sina kommersiella rymdresor, rapporterar CNN. Men det kan bli dyrt för den som vill få en skymt av atmosfärens yttre gräns – priset för rymdbiljetterna har ökat med flera hundra tusen dollar.

ANNONS

Vad sägs om en tur till rymden nästa år? Någon gång under 2022 planerar den brittiska miljardären Richard Branson att starta kommersiella rymdresor med sitt företag Virgin Galactic.

Han är bara en av flera miljardärer som tävlar om att blir först med att erbjuda turister lyxhotell i rymden och raketresor runt jorden. Entreprenören och Amazongrundaren Jeff Bezos företag Blue Origin och Elon Musks Space X löper i kapp för att etablera sig inom rymdturismen.

LÄS MER:Så här ser Göteborgsprofilernas portföljer ut

Tre olika typer av biljetter till försäljning

Vem som faktiskt blir först med att erbjuda turister en skymt av rymden är än så länge skrivet i stjärnorna. Men Virgin Galactic och Richard Branson tar nu ett rejält kliv framåt i rymdkapplöpningen i samband med att man återupptar biljettförsäljningen till sina kommersiella rymdresor. Den som är sugen på att turista i rymden får dock vara beredd att betala svindlande summor till rymdföretaget. Biljettpriset har nämligen ökat från det redan saftiga 200 000 dollar – till 450 000 dollar, vilket motsvarar drygt 3,8 miljoner svenska kronor och en prisökning på över två miljoner kronor.

ANNONS

Nyheten om biljettförsäljningen kommer i samband med företagets senaste kvartalsrapport, som visar en nettoförlust på över 80 000 kronor, rapporterar CNN. Ända sedan Virgin Galactic börsnoterades 2019 har siffrorna pekat nedåt – en negativ trend man hoppas kunna vända när testflygningarna går till kommersiell verksamhet under nästa år.

LÄS MER:Rekordmånga miljardärer – här är Skandinaviens allra rikaste

Över 600 personer i kö

Virgin Galactic skriver i ett pressmeddelande att det kommer finnas tre olika typer av biljetter tillgängliga att köpa till rymdfarkosten SpaceShipTwo: Reservation för en plats (450 000 dollar), bokning med flera platser för familj och vänner (ospecificerat pris) och en reserverad plats ihop med en professionell astronaututbildning (600 000 dollar).

Den som är beredd att lägga nästan fyra miljoner kronor på en biljett kan dock tvingas vänta ett bra tag innan den första rymdresan faktiskt blir av. Fler än 600 personer, som köpte biljetter för det billigare priset, står redan i kö för att få skjutas upp i rymden.

LÄS MER:Miljardären hyr egen rymdraket för privat färd

LÄS MER:Miljardärerna vill bokstavligen penetrera rymden

Första betalande rymdturisten

Så sent som för en månad sedan sköts Virgin-grundaren upp i rymden tillsammans med fem andra besättningsmedlemmar i samband med en testflygning. Teamet lyfte från amerikanska New Mexico och befann sig i farkosten under en dryg timme.

Bara nio dagar senare satsade även Amazongrundaren Jeff Bezos delar av sin förmögenhet på att skjuta upp sig själv i en 18 meter hög rymdfarkost. Med sig tog han flygpionjären och 82-åringen Wally Funk, som alltid drömt om att bli astronaut.

ANNONS

Att Bezos rymdresa kommer att gå till historien råder det inga tvivel om. En av anledningarna stavas Oliver Damen – 18-åringen som blev den första betalande rymdturisten.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS