Så många blir uppsagda på Volvo Cars

I april varslade Volvo Cars 1 300 tjänstemän och meddelade att bland annat flera ingenjörer som jobbar med förbränningsmotorer blir övertaliga. Nu står det klart att hälften – 650 personer – blir uppsagda, varav 90 procent lämnar frivilligt. Ytterligare 230 får nya jobb på företaget.
– Det handlar om en omställning mot nya kompetenser, säger personaldirektören Hanna Fager.

ANNONS

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson gick i slutet av april ut med att företaget varslar 1 300 tjänstemän. Samtidigt uppgav Samuelsson att företaget anställt 4 000 tjänstemän under de senaste åren. Corona var en utlösande orsak till varslet, men det handlade enligt företaget om en större omställning mot elektrifiering och digitalisering.

Hanna Fager, HR-direktör på Volvo Cars, håller presskonferens om de tjänstemän som sägs upp på företaget.
Hanna Fager, HR-direktör på Volvo Cars, håller presskonferens om de tjänstemän som sägs upp på företaget. Bild: Jenny Ingemarsson

Nu står det klart att 650 blir uppsagda, där 90 procent lämnar företaget frivilligt. 60 av dem är i Skövde, 590 i Göteborg. 230 får också nytt jobb inom företaget. Dessutom får 300 konsulter lämna företaget. Utöver det ersätter man inte folk som lämnat företaget ändå genom bland annat naturliga avgångar – företaget blir under 2020 cirka 1 300 färre inräknat konsulter. Förhandlingarna avslutades i slutet av förra veckan och de anställda informerades under onsdagen av företaget.

ANNONS

– Vi har under fem månader haft en process där vi tillsammans med facket förhandlat fram en ny organisation med tydliga kompetenskrav, säger personaldirektören Hanna Fager.

– Varslet är en del av vår omställning som bolag i syfte att stärka vår konkurrenskraft och ställa om de kompetenser som stöttar vår långsiktiga utveckling. Och vår långsiktiga omställning bygger på elektrifiering, på säkerhet i form av självkörande bilar, men också på en kommersiell omställning i form av bland annat. onlineförsäljning.

Volvo Cars minskar på cheferna

Det betyder enligt företaget att det behövs fler med mjukvarukompetens och färre med hårdvarukompetens på företaget.

– Vi har också behövt se över hierarkiska strukturer där vi tagit bort ledningslager och koordinerande roller och administration, säger Hanna Fager.

LÄS MER:Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän

LÄS MER:Volvo Cars emitterar för 5,2 miljarder kronor

Personaldirektören förklarar vidare att de frivilliga avgångarna bygger på att företaget gav riktade erbjudanden till de yrkesgrupper man behöver mindre av i framtiden.

– Vi kom tidigt i processen överens med facket om att ge medarbetare möjlighet att aktivt välja att lämna företaget. Det är en stor majoritet av medarbetarna som valde att gå den vägen.

– De som valt att frivilligt lämna får en större finansiell hjälp för att gå vidare och får precis som andra uppsagda hjälp av Trygghetsrådet.

Större intresse för att lämna än förmodat

Att 90 procent valde att lämna frivilligt var fler än väntat.

ANNONS

– Vi trodde att det skulle vara ett stort intresse och det var ett större intresse än vad vi från början hade tänkt, säger Hanna Fager.

LÄS MER:Volvo Cars emitterar för 5,2 miljarder kronor

10 procent av de som går har dock inte velat lämna företaget.

– Där blir det uppsägning enligt las, med den traditionella processen där vi har en vanlig förhandlingsordning med facken, säger Hanna Fager.

Enligt personaldirektören fångar bland annat konsultföretag upp de som väljer att gå.

– Vi vet att konsultföretag uttryckt intresse, som jobbar mot andra branscher än med mobilitet och bilindustrin.

– Gör man ett aktivt val är det lättare att komma vidare.

LÄS MER:Volvo Cars: Oförändrad försäljning under H2

LÄS MER:Efter Volvos nya elbil– här är utmaningarna som väntar

23 000 kvar i Sverige

På GP:s fråga hur coronapandemin skyndar på omställningen säger Hanna Fager att man behövde en omställning av organisationen.

– Det var ett läge att stanna upp och göra en genomlysning av organisationen, där vi behövde renodla kompetenser och sänka fasta kostnader.

– När det går undan handlar det om att prioritera.

I början av året arbetade 24 000 på Volvo Cars, efter uppsägningar och avgångar kommer cirka 23 000 personer att jobba på företaget.

LÄS MER:Geelybolag varslar 180 i Göteborg – byter inriktning

Samtidigt anställer Volvo Cars nya inom ”strategiska områden”.

– Vi fortsätter att anställa inom områden som ligger i vår strategiska kompetensplan. Vi nyanställer någonstans kring strax under hundra personer på tjänstemannasidan.

ANNONS

– Det handlar om kompetens vi behöver och vi aktivt letat efter.

Antalet konsulter kommer att ligga på ungefär samma nivå eller fortsätta minska framåt, enligt Volvo Cars.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS