Så finner du modet att starta eget

Alla nya äventyr startar alltid på ett och samma sätt oavsett om man startar ett företag eller ger sig ut i naturen. Samla mod, ta ett djupt andetag och ett allra första steg.

ANNONS

Att våga – var temat på inspirationsdagen hos Göteborgs-entreprenörernas hemvist Yesbox i Gamlestaden under torsdagen.

– Vi vill skapa inspiration att inge mod och lyfta kvinnligt företagande lite extra, för vi behöver fler företagare i samhällets, säger Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset i Yesbox partnersamarbete.

Med ett slutsålt seminarium rådde det ingen tvekan om att det finns ett stort kunskapssug efter hur man repar mod, drar igång företag och tar sig vidare.

Ekonomin stora puckeln

Tvillingsystrarna Atta Ring och Maja Furenberg Ring grundade Studio In, som arbetar med homestaging, inredning och styling. Båda var anställda inom helt olika områden inom byggteknik, textil och inköp, men kände att de hade mer att ge för att nå sin fulla potential.

ANNONS

– Vi började med en blogg och en webbshop, med inredningstips och inspiration, säger Atta Ring.

En verksamhet som växte med tiden, men det var inte självklart att de skulle våga satsa fullt ut.

– Ekonomin var den stora puckeln för att våga starta företag. Vi hade huslån, barn och inga besparingar. Men vi hade ett år när vi var föräldralediga och kunde bygga upp kundstödet, säger Atta Ring.

I dag har de ett blomstrande företag som till 85 procent arbetar med homestaging och homestyling för privatpersoner och mäklarfirmor. Och att gå tillbaka till rollen som anställd finns inte på kartan.

– Det vore som att gå i fängelse, säger Atta Ring.

Små, små steg

Startup-bolaget Sigmastocks skapade ett digitalt verktyg inom fin-tech för att hjälpa allmänheten att själva kunna spara i aktier och slippa betala dyra fondavgifter.

– I dag finns allt digitalt och då kan man använda sig av mer statistiska metoder och scanna igenom samtliga årsredovisningar och se vilka av bolagen som presterat bäst, och vilka som var mest prisvärda i förhållande till vad de presterat, säger Nanna Stranne, ansvarig för marknad och tillväxt.

När de drog igång hade de ingen aning om vilka som skulle vara beredda att betala för deras tjänst.

ANNONS

– Vi jobbade i små, små steg för att säkra upp mot kunderna att vi var på rätt spår. Det har funkat väldigt bra för oss att ta de här små stegen, säger Nanna Stranne.

Entreprenören och talangscouten Laila Bagge brukar peppa sig själv till gränsen och intala sig att inget är omöjligt. Alla problem går att lösa.

Den största utmaningen för henne har varit att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

– Men jag driver flera bolag och är väldigt lyckligt lottad att jag har haft flera medgångar inom olika branscher, skriver Laila Bagge i ett mejl inför seminariet.

Att vara rädd och modig samtidigt

Äventyraren, fridykaren och bergsklättraren Annelie Pompe var kanske den talare som mest förkroppsligar begreppet mod, efter att ha satt världsrekord i fridykning som att som första svenska ha bestigit Mount Everest från norra sidan.

Själv är hon rädd för massor av saker: få vatten i ögonen, höjder, personer i kostym och sin tandläkare.

Men för henne handlar äventyret om att både vara rädd och modig samtidigt – det är då livet kan bli ett äventyr.

– Det handlar inte om att göra farliga saker, utan att göra nya saker och att utmana sig själv i nya situationer. Det är då man utvecklas och får nya tankar och idéer, säger hon.

ANNONS

– Man behöver bara vara modig i den sekund det tar att göra det nya, och det gäller att inte tveka, säger Annelie Pompe.

Men det har också krävt mycket träning för att kunna hålla andan längre, dyka djupare och att klättra högre.

Hennes nästa äventyr kommer att bli det största, säger hon, större än Mount Everest.

– Det är att försöka rädda havet. Jag älskar havet och havet älskar oss. Varenda andetag vi tar kommer från havet så vi måste ta hand om det bättre, säger Annelie Pompe.

FAKTA: Detta är Yesbox

Yesbox är Göteborgs mötesplats för nyföretagare i Gamlestadens fabriker.

Där kan företagare finna en samlad kompetens och få verktyg att starta och utveckla företag.

Samarbetspartners med inspirationsdagen var Drivhuset, Almi, Business region Göteborg och Västra Götalandsregionen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS