S hemliga valstrategi avslöjad

ANNONS
|

I går ville Marita Ulvskog tona ner betydelsen av läckan.

- Det finns ingen dramatik i detta. Att moderaterna är våra huvudmotståndare är ingen nyhet. Egentligen tycker jag inte att det hade behövt vara hemligt, säger hon.

I ett dokument som läckt till Dagens Nyheter avslöjar socialdemokraterna hur de ska vinna valet och besegra sina motståndare. I dokumentet skriver man bland annat att det finns en bild av partiet som maktfullkomligt. Materialet användes i höstas vid ett seminarium på en ombudsmannakonferens.

I materialet skriver partiet att de är skadade av den senaste tidens affärer och att "bilden av att vi är trötta och maktfullkomliga har börjat få fäste". Enligt samma dokument har partiet tappat partisympatier och förtroende för de viktigaste sakfrågorna.

ANNONS

- Men jag tycker det är gammalt, inaktuellt. Materialet publicerades i höstas och baseras på förra vårens händelser, bland annat efter tsunamikatastrofen. Att vi tappar i partisympati är från en opinionsundersökning som gjordes förra våren, säger Marita Ulvskog.

Partiet skriver vilka budskap som gäller de olika partierna.

Om miljöpartiet skriver socialdemokraterna att valarbetarna ska undvika konfrontation. "Om man ändå måste ta en debatt med mp ska man visa respekt och uppskattning för deras engagemang för miljön men gör klart att vi till skillnad från mp finns i verkligheten."

- Jag tycker det är lågt av socialdemokraterna att använda en så nedlåtande ton, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, till GP i en kommentar.

Kd-ledaren Göran Hägg-lund blir inte orolig när han hör om socialdemokraternas strategi att ignorera kristdemokraterna:

- De provade samma strategi 1998 och då fick vi vårt bästa valresultat någonsin. Förra året hade vi planerat 20 debatter med socialdemokrater runt om i landet, men fick likalydande nej-svar från alla. Vi tror att folk kommer att sakna att få höra om vår familjepolitik, vårdköer och äldrefrågor.

Enligt Maria Ulvskog är materialet producerat av kommunikationsavdelningen och inte sanktionerat av partiets ledning.

Men kommunikationsavdelningen kan väl inte sprida budskap som partiets ledning inte har godkänt?

ANNONS

- Nej, men hur de väljer att formulera

eller sammanfatta gör de på eget bevåg.

PR-strategen och före detta politiske

reportern Paul Ronge har tagit del av dokumentet och anser att det är ett seriöst pr-

material.

Kommer publiceringen att påverka partiets valstrategi?

- Nej, dokumentet innehåller inga överraskningar. Det finns inga nyheter i detta.

Avslöjandet kommer nästan direkt efter negativ press mot socialdemokraterna efter att en högt uppsatt tjänsteman på högkvarteret har skrivit förtalsmejl till och om moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Vinner socialdemokraterna något på att detta dokument har läckt ut?

- Eventuellt. Dokumentet motsäger bilden av ett parti som trakasserar, säger Paul Ronge.

På frågan om det kan vara så att det har läckt ut avsiktligt säger Marita Ulvskog nej.

- Vi är glada amatörer. Vi sysslar inte med sådant. Några har haft tillgång till materialet och har valt att sprida det trots att det är ett internt dokument.

ANNONS