Så vill regeringen förändra spelreglerna i arbetsrätten

Efter många turer mellan arbetsmarknadens parter lägger nu regeringen fram förslag på hur framtidens spelregler på arbetsmarknaden ska se ut.

ANNONS
|

Regeringen och samarbetspartierna C och L meddelar under en presskonferens på måndagen flera förslag till förändringar av arbetsrätten.

Däribland generösare regler för företagen i frågan om las, lagen om anställningsskydd, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Regeringen föreslår fler undantag från turordningsreglerna

Vid neddragningar ska företagen få undanta fler anställda från turordningsreglerna än tidigare och dessa ska gälla alla företag, inte enbart mindre arbetsgivare. Det handlar alltså om att gå från dagens två till tre anställda, meddelar regeringen och samarbetspartierna under dagens presskonferens.

– Vi föreslår mer förutsägbarhet i olika steg av uppsägningsprocessen och utökade möjligheter för undantag för företag kring turordningsregler, säger Eva Nordmark under presskonferensen.

ANNONS
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en digital pressträff om utredningarna om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden.
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en digital pressträff om utredningarna om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Bild: Henrik Montgomery/TT

En förändring av arbetsrätten som görs gäller uppsägning av personliga skäl. Begreppet saklig grund ersätts med sakliga skäl.

– Det innebär inte någon direkt ändring av gällande rätt, men däremot blir det ett förtydligande som gör det förutsägbart vad som gäller, säger Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl.

För att balansera företagens lättnader i reformen avser regeringen och januaripartierna att bland annat skärpa reglerna kring inhyrning av personal skärps. Vad som också ska skärpas är företagens möjlighet att hyvla timanställdas arbetstid.

C: Enormt arbete och historiska förslag

Anställningsformen ”allmän visstid” ersätts med ”särskild visstid” vilket lättare ska leda till tryggare anställning, fortsätter arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hennes samarbetskollega i Centerpartiet – Martin Ådahl, kallar förslagen för historiska.

– Jag vill tacka parterna och samarbetspartierna. Det här är ett enormt omfattande arbete och verkligen en historisk förändring där 100 000-tals får vidareutbildning och där vi lägger fram viktiga ändringar i arbetsrätten så att arbetsrätten anpassas efter dagens arbetsmarknad, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Vad som också annonseras som vinst för arbetstagarna i Sverige, enligt Eva Nordmark är de omställningsstöd som reformen tar upp. Ett av dem handlar om ett nytt sorts studiestöd som ska förenkla kompetensutveckling av anställda.

Det innebär att yrkesaktiva får en möjlighet att studera upp till 44 veckor, motsvarande ett år, med det nya studiestödet som för många ska komma att motsvara 80 procent av lönen, enligt förslaget.

ANNONS

Dock högst 20 458 kronor.

Regeringen, C och L vill också se en ny omställningsorganisation vilken i så fall skulle inrättas vid Kammarkollegiet.

– Coronakrisen har prövat vårt land på många sätt med ökad arbetslöshet, inte minst långtidsarbetslöshet, därför måste vi blicka framåt för att ta sats ur krisen. Det klivet vi vill ta och genomföra är det största på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Många och långa förhandlingar om arbetsrätten

Turerna kring en reformerad arbetsrätt har varit många – och stormiga. Efter att den statliga las-utredningen fick nobben av Socialdemokraterna och fackföreningarna då förslagen ansågs som alltför företagsvänliga, kunde delar av arbetsmarknadens parter under hösten lägga fram en uppgörelse även kallad las-avtalet. Stora delar av LO-kollektivet är dock inte med på banan.

Eva Nordmark hoppas att resterande delarna av LO nu ansluter sig till reformen. Centerpartiets Martin Ådahl påpekar därtill att LO:s största förbund, Kommunal och IF Metall redan står bakom dessa förslag.

Huruvida reformen skapar jobb svarar dock varken arbetsmarknadsminister Eva Nordmark eller Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl direkt på.

– Det här kommer att förbättra svensk arbetsmarknad. Ger ökad flexibilitet, stärkt anställningsskydd för personer med osäkra anställningar och ökad möjlighet till kompetensutveckling. Jag tror att många kommer att bejaka detta, säger hon.

ANNONS

Reformen av arbetsmarknaden beräknas kosta 11 miljarder

När reformen på arbetsmarknaden planeras vara fullt utbyggd 2026 väntas den kosta motsvarande 11 miljarder kronor och kommer ingå i budgetpropositionen 2022.

Lagändringarna som regeringen och samarbetspartierna hoppas genomföra föreslås träda ikraft den 30 juni 2022.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS