Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så väljer du rätt sparform till barnen

452 kronor i månaden. Så mycket sparar svenska föräldrar i genomsnitt till sina barn. Men ska man spara i barnens eller i sitt eget namn? Och hur ska pengarna placeras?

Trots att de svenska hushållen fått allt bättre ekonomi sparar föräldrarna mindre till sina barn än för två år sedan. Det visar en studie som Länsförsäkringar släppte i våras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Tidigare har sparandet till barnen successivt ökat, men nu såg vi ett tydligt trendbrott. Det var förvånande, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Exakt vad det beror på vågar hon inte sia om, men i snitt sparar de svenska föräldrarna 5 424 kronor per år och barn. Det motsvarar 452 kronor per månad. Mest sparas det till ensambarnen. Där handlar det i genomsnitt om 539 kronor per månad och barn.

– De flesta föräldrar sparar så att barnen ska få lite hjälp när de flyttar hemifrån. Några sparar också så att barnen ska slippa ta studielån, säger Elisabeth Hedmark.

Läs också: Pengar – en känslig fråga

Över hälften sparar i barnens namn. Det kan dock vara förenat med risker. Som förälder tappar du kontrollen över vad pengarna används till. När barnet fyller 18 år kan han eller hon lika gärna använda pengarna till en resa eller en fest. Då har du inget att säga till om.

Enligt undersökningen tycker föräldrarna i genomsnitt att 160 000 kronor är en rimlig summa för barnen att ha på sparkontot den dag de ska flytta hemifrån. Fonder är det vanligaste sättet att spara. Några sparar också i aktier eller på vanligt bankkonto.

– Barnsparande är en väldigt långsiktig sparform. Vi rekommenderar ofta föräldrarna att stegvis gå ner i risk och trygga upp pengarna när barnen börjar bli större, säger hon.

Elisabeth Hedmark tipsar också om de relativt nya investeringssparkontona. Skatten tas ut årligen och baseras på statslåneräntan i stället för att baseras på den verkliga avkastningen.

De flesta föräldrarna sparar i någon mån till sina barn, men cirka 15 procent uppger att de inte har möjlighet att göra det.

– En del hushåll har fullt skägg med att få det att gå ihop. Att spara en femtiolapp till sina barn är bättre än inget alls, men ibland finns det inga som helst marginaler i hushållsekonomin. Det ska man inte skämmas över, säger hon.

En som tar sparandet på allvar är rikedomscoachen Jan Bolmeson. Han har högt ställda mål. När hans dotter föddes för fyra år sedan bestämde han sig för att ha gjort henne till miljonär när hon fyller 18 år. I sin blogg, RikaTillsammans.se, berättar han hur det går.

– Hittills har det gått bättre än väntat. Jag är på god väg. Men då ska man komma ihåg att det har varit väldigt gynnsamma år också, säger Jan Bolmeson.

Han sparar själv i så kallade indexfonder, vilket han motiverar med de generellt sett låga avgifterna. Att spara på vanligt bankkonto, som många gör, är vansinnigt i hans tycke. Speciellt nu när vi har minusränta. Överlag tycker han att svenskarna har lite för dåligt ekonomiskt självförtroende.

– Många tycker att det svårt. Vi är väldigt måna om att göra rätt, speciellt när det gäller våra barns pengar, men vi får ingen utbildning i privatekonomi när vi går i skolan. Det finns mycket att tjäna på att sätta sig in i vad som gäller. Det är inte så svårt som många tror, säger Jan Bolmeson.

FAKTA: Sparformer

Investeringssparkont

Ett konto, oftast avgiftsfritt och utan inlåsningar, där du kan sätta in pengar för att till exempel köpa aktier och fonder. I stället för att skatta och deklarera för varje affär och utdelningen betalar du varje år en schablonskatt baserad på statslåneräntan.

Kapitalförsäkring

En sparform där ditt sparande, till exempel aktier och fonder, placeras i en försäkring hos en bank eller ett försäkringsbolag. Skattereglerna liknar dem för investeringskontot. Beroende av vilket bolag du väljer att spara hos kan det finnas olika avgifter och villkor, kolla upp detta noga.

I vems namn?

Med kapitalförsäkring kan du spara i ditt namn och välja barnet som förmånstagare. Då kan du välja när barnet får kontroll över pengarna. Med investeringssparkonto i barnets namn övergår innehavet till barnet när det fyller 18 år. Öppnar du det i ditt namn tilldelas innehavet enligt arvsordning eller testamente om du dör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.