Fler har loggat in - färre har deklarerat. Hittills.
Fler har loggat in - färre har deklarerat. Hittills.

Så undviker du vanliga avdragstabben

ANNONS
|

Sedan den 19 mars har det gått att deklarera elektroniskt. Men Skatteverket oroas av en uppskjutartrend: Trots att 3,5 miljoner – 1,5 miljoner fler än förra året – loggat in för att kolla skatten har 150000 färre deklarerat.

–Deklarera så tidigt som möjligt, särskilt om du har en komplicerad deklaration. Många har frågor och väntar man är det inte säkert att man kommer fram till skatteupplysningen, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Om du sålt bostadsrätt, villa eller aktier kan det vara bra att ta tag i deklarerandet tidigt.

Men också om du ska göra rot-, rut-, eller ränteavdrag. Där är vanligt att begå fel om man gör avdrag trots att man inte skattat tillräckligt.

ANNONS

–Om du fått en nedsättning på 50000 men bara har rätt till 40000 får du 10000 i kvarskatt. Men avdraget kan omfördelas inom hushållet. I elektroniska deklarationen kan man räkna på det direkt och kanske få tillbaka pengar i stället, säger Kay Kojer.

Fakta: Avdragen att hålla koll på

• Reseavdrag: Kostnader över 10000 kronor är avdragsgilla för resor till och från jobbet. Bilavdraget är 18,50 kronor per mil.

• Telefonkostnader: Använder du telefonen i jobbet får du göra avdrag för samtalskostnaderna, men inte för abonnemanget.

• Rot, rut och räntor: Har du inte tjänat tillräckligt för avdragen du vill göra går de att omfördela inom hushållet.

ANNONS