Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilsemester genom Europa kan bli onödigt dyr om du hyrt bilen och inte har koll på regelverket. Arkivbild.

Så undviker du böter på bilsemestern i Europa

Har du tänkt upptäcka Europa med hyrbil i sommar? Läs trafikreglerna ordentligt och undersök bilen både när du hämtar och lämnar den – annars kan semestern bli onödigt dyr.

Europas hyrbilsdjungel kan vara svårnavigerad. Uthyrarna har olika villkor och är snabba med att lägga på extra avgifter vid regelbrott. Dessutom skiljer sig ländernas trafikregler: i Österrike krävs ett klistermärke på rutan för att få köra på motorvägen, de historiska platserna i Italien är fulla av förbjudna zoner och i de tyska städerna finns miljözoner.

Konsument Europa har tagit fram en lista på saker att hålla koll på när du kör runt på vägarna.

Läs reglerna

Allt fler vägar bevakas av kameror och biluthyraren är skyldig att uppge vem som hyrde bilen om den fotograferats. Utöver trafikboten tar uthyraren ut en administrativ avgift som kan svida i plånboken. Det är därför extra viktigt att hålla koll på miljözoner och förbjudna zoner.

Undersök bilen

Många konsumenter blir efterdebiterade för skador de aldrig orsakat.

Ta en extra titt på bilen innan du skriver på uthyrningskontraktet. Fotografera skador om det finns några. Lämna tillbaka bilen under öppettiderna och ta en extra titt på den tillsammans med uthyraren. Se till att du får en kråka på kontraktet som intygar att allt såg bra ut när bilen lämnades.

Då har du bevis ifall uthyraren skulle kräva dig på pengar för skador på bilen som fanns när du hämtade den.

Fulltankad i tid

Slarvar du med något är biluthyraren ofta snabb med att efterdebitera för extra avgifter. Är bilen inte fulltankad, lämnad försent eller ordentligt smutsig tillkommer ofta extra kostnader.