Både professionella fönsterputsare och amatörer jobbar för fullt så här års. Här är det Tobias Jansson från firman Putsa som fixar rutorna åt en kund.

Så tvättar du fönstren enklare

Vårsolen visar hur smutsiga fönstren är. Dags att ta fram skrapan – eller anlita en fackman.

Det finns de som rengör sina rutor regelbundet året runt. Men många av oss glömmer eller struntar i det under den mörka årstiden för att sedan bli pinsamt påminda när ljuset återvänder.

– Vi har haft fullt upp sedan början av mars. Så fort solen tittar fram blir det högt tryck, säger Mikael Olsson.

 

Han driver firman Putsa i Alingsås och har två gånger blivit svensk mästare i fönsterputs. Vi frågade honom vad amatörputsaren bör tänka på.

– Man ska inte hålla på med en massa sprej-kem. Använd vatten, diskmedel och en ordentlig skrapa. Och ta inte för mycket diskmedel, då blir det flammigt. (Se även detaljerade råd i faktarutan nedan.)

 

Så man ska inte köpa de fönsterputsmedel som finns i butikerna?

– Resultatet blir inte bra och återsmutsningen går fortare. De kan vara bra för exempelvis små speglar eller handfat, där man inte kan använda en skrapa.

Den som gör jobbet själv bör skaffa professionella redskap, tycker Mikael Olsson.

– Det är stor skillnad både i resultat och arbetsglädje. En bra gummiskrapa är det viktigaste redskapet.

 

Han rekommenderar också tvättpäls, en hopsydd duk med handtag, för att ta på vatten på rutan.

– Det går med trasor men det blir mycket söl.

 

Om man inte har putsat på länge, hur ska man göra då?

– Många göteborgare bor nära saltvatten. Salt gör det svårare, man får byta vatten extra ofta och är det mycket kan man få tvätta två gånger. I regel brukar en gång gå bra.

 

En del hemmaputsare skaffar fönstertvättmaskin, i princip en skrapa med sugfunktion. Olsson är försiktigt positiv.

– De funkar hyfsat men många tar på alldeles för lite vatten. Då blir det flammigt.

 

Allt fler väljer att leja ut fönsterputsen. Rut-avdraget, som gör att priset i praktiken halveras, har stor betydelse för efterfrågan. Men Mikael Olsson anser att ökningen lika mycket beror på en ändrad livsstil.

– Fler och fler tycker att det är värt pengarna att köpa tid, att köpa konfliktfrihet i hemmet.

 

Kostnaden för fönsterputs i en normalstor lägenhet i centrala stan varierar mellan drygt 400 och drygt 700 kronor efter rutavdrag, visar GP:s priskoll – se listan här intill. Nivån har stigit något sedan vi gjorde en likadan koll 2010; då låg prisuppgifterna mellan 350 och 655 kronor.

Observera att priserna bara gäller det exempel vi frågade om. För att få besked om din egen bostad behöver du i regel kontakta firman. Hos ett par bolag kan du göra en kalkyl på webben.

 

Tänk på att företagen inte tar betalt per ruta utan per fönstersida – ett delbart tvåglasfönster har fyra fönstersidor. Kolla att firman har försäkring, ifall något skulle gå sönder under arbetet.

Nu behöver rutan en rejäl skrapa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.