Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så slipper du ekonomibråk

Sju steg – så slipper ni bråka om ekonomin

Steg 1

Jämna ut den ekonomiska maktbalansen

Pengar är i många fall liktydigt med makt och det finns en risk att den som tjänar mindre hamnar i underläge. Bestäm om ni ska betala lika mycket till de gemensamma utgifterna eller i proportion till vad ni tjänar. Bestäm vilka utgifter ni delar på och vilka ni står för själva. Om ni har ett gemensamt konto för boendet och hushållet ska ni kanske ha varsitt konto för kläder, hobbies och nöjen. Släpp kraven på millimeterrättvisa.

Steg 2

Våga prata och gör läxan innan ni flyttar ihop

Att våga ta upp pengafrågan och vara öppen kring de värderingar kring pengar man har är en bra grund. Vad krävs för att du ska känna dig ekonomiskt trygg? Kanske har ni olika trygghetsbehov och behöver kompromissa. Ju mer ni kan avdramatisera pengar desto mind­re risk för konflikter. Gör en budget och var öppna med hur mycket ni spenderar.

Steg 3

Skapa ekonomiska spelregler

Lista först dina tio viktigaste pengaprioriteringar och jämför sedan era listor. Spinn vidare på temat och jämka ihop era prioriteringar. Den ena kanske väljer restaurangbesök framför designmöbler och resor i stället för en sommarstuga.

Steg 4

Undvik fällorna om ni separerar

Se till att ni båda har koll på och ansvar för ekonomin som sambor eller gifta. Med låg ekonomisk kompetens riskerar du att gå ur relationen som en pengamässig förlorare. Dela upp utgifterna på ett rimligt rättvist sätt så att inte bara den ena betalar kapitalvarorna. Vid en separation delas det bohag ni skaffat för gemensamt bruk lika. Fundera på om ni behöver ett äktenskapsförord eller samboavtal trots att det varken känns särskilt romantiskt eller taktfullt.

Steg 5

Sätt upp mål och gemensamma drömmar

Ett gemensamt projekt eller resa skapar en bra grogrund för den fortsatta relationen. Sätt upp mål om till exempel en långresa, bestäm också delmål om hur mycket ni måste månadsspara för att nå dit. På så sätt blir vägen till målet mer konkret och överkomlig.

Steg 6

Synka era pengapersonligheter

Spara och Slösa är bara grunddragen i våra penga­personligheter. Du kan också ha fått lära dig att det är fult att prata om pengar eller att tjäna mycket pengar. Testa din partner på ett tidigt stadium med frågor som ”vad lägger du helst pengar på, utelunch eller resor?” eller ”hur långt brukar din lön räcka?”. Därefter kan ni förstå varandra och göra nödvändiga kompromisser.

Steg 7

Förebygg ekonomisk otrohet

Var uppriktiga mot varandra och göm inte shoppingpåsar, kvitton och kontokortsräkningar. Lägg också korten på bordet kring skulder och betalningsanmärkningar.

Utdrag ur Annika Wihlborgs handbok Sju steg mot en relation fri från pengabråk, som fritt kan laddas ner från nätet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.