Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så slår uppsägningarna i hamnen

140 anställda får lämna containerhamnen i Göteborg. Drygt 70 av dem är fastanställda hamnarbetare, resten är visstidsanställa vars kontrakt löper ut.

Strax före midsommar storvarslade APM Terminals, som driver containerhamnen i Göteborg, och aviserade att upp till 160 anställda skulle sägas upp efter den långdragna konflikten i hamnen.
Efter att företaget hade förhandlat med fackföreningen Transport om uppsägningar och turordningslistor landade antalet uppsägningar på 140 personer. Det innebär att var tredje anställd måste sluta.

LÄS MER: Här är allt om hamnkonflikten på två minuter

Vill ogiltigförklara uppsägningar

Hamnarbetarförbundet, som organiserar större delen av hamnarbetarna, men som inte har något avtal med arbetsgivaren protesterade mot företaget och ansåg att man räknat fel på anställningstid. Konsekvensen blev att uppsägningarna pausades.
Hamnfyran uppmanade alla uppsagda att lämna in en blankett med ogiltigförklaring av uppsägning till arbetsgivaren.
– Jag anser att man har räknat fel på anställningstiden i många av fallen av uppsägningar och har missat många månader som ska vara med, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran i Göteborg.
Hamnarbetarförbundet håller på och sammanställer sin egen lista för medlemmarnas anställningslängd i företaget. Eventuellt ska även den anställningstid som funnits inom Maersk räknas in. Enligt fackets beräkningar finns det medlemmar som inte borde ha blivit uppsagda.
– Detta är ett jättejobb. Vi har ju fortfarande inte fått se turordningslistan, och de uppsagda har bara fått reda på hur lång uppsägningstid de har, säger Peter Annerback.

Uppsägningar i oktober

APM Terminals bekräftar att det varit felaktigheter i turordningslistan, men säger att det är korrigerat nu.
– Det var äldre information om anställningstid som saknats. När APMT tog över verksamheten 2012 hade våra medarbetare varit anställda i flera bolag. I några fall kom det fram att det saknades äldre information kring anställningstid som påverkat beräkningar av uppsägningstiden, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals.
– Men det är säkerställt att det är korrekt nu, säger hon.
Totalt kommer 140 personer att få lämna containerhamnen, drygt 70 av dem är fastanställda hamnarbetare vars uppsägningar träder i kraft från oktober till januari nästa år.
– Majoriteten av dem kommer att lämna i oktober och januari, beroende på om uppsägningstiden är tre eller sex månader, säger Annika Hilmersson.

Visstidare får gå i augusti

Men redan den 31 augusti kommer närmare 70 visstidsanställda att få gå från containerhamnen när kontrakten inte förlängs eller förnyas.
– Det är beklagligt. Vi har haft en hög andel visstidsanställda under ett antal månader under det dryga året då det rådde övertidsblockad. I vår verksamhet måste vi kunna ha övertid och blixttid eftersom vi inte vet när fartygen kommer in på grund av väder och annat, så för att verksamheten skulle kunna fortgå visstidsanställde vi. Men eftersom vi inte längre har någon efterfrågan förlängs inte kontrakten, säger hon.
Att Hamnarbetarförbundets uppsagda medlemmar lämnar in ogiltigförklarande av uppsägningarna kommer inte att förändra något i sak, enligt APMT.
– Förhandlingar är avslutade var gäller övertaligheten, så det påverkar inte processen, säger Annika Hilmersson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.