Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att skicka mejl via sms gör det lättare att nå fram i bruset, konstaterar Leif Alvarsson, vd för IP1.

Så skickar man e-post som sms

Skövdeföretaget IP1 har uppfunnit en lösning som gör att man kan skicka sms via Outlook. Företag som Bravida i Göteborg använder det för att snabbt nå personal.

IP1 i Skövde en mjukvaruutvecklare som sedan lång tid har specialiserat sig på sms-lösningar för företag. Det hela började med att man byggde ett system som kunde sms-larma om det blev fel i ett lokalt bredbandsnät, så att det gick snabbt att komma i kontakt med kunder och skicka tekniker.

– Sms är en ålderdomlig teknik som funnits i snart 25 år, men det är ett väldigt bra verktyg. Och sms tränger fortfarande igenom även när det finns så många andra sätt att kommunicera, säger vd:n Leif Alvarsson.

Företaget håller nu på och rullar ut sin senaste uppfinning – att skicka sms direkt från Outlooks kontakter i datorn till mobiltelefonen.
 

Allt svårare att nå fram via mejl

IP1 blev kontaktade av Bravida som behövde hjälp. Man hade använt sig av en sms-lösning som funnits i tidigare versioner av Outlook, men som nu är borttagen.

– Vi antog den utmaningen och utvecklade ett system som är enkelt att använda. Bravida är ju kunder hos oss och Göteborgskontoret skickade mycket serviceorder via mejl till installatörerna. Men de tittade inte i mejlboxen så ofta, men sms läser de direkt, berättar Leif Alvarsson och konstaterar att det på senare tid blivit allt svårare att nå fram via mejl.

IP1 gjorde ett program som får en egen knapp i Outlook, där man kan skicka sms.

– När man startar programmet får man upp alla sina kontakter i Outlook, eller grupper med personal. Så man kan skicka iväg information till hela personalen, på till exempel 500, inom en minut med bara några knapptryckningar, säger han.
 

Måste användas smart

Men det är inte gratis, att skicka sms från datorn kostar från 33 öre styck. Därför tror Leif Alvarsson att det inte heller kommer att missbrukas och användas i spam-sammanhang. För sms är något som ska skickas med omsorg och användas smart.

– Skickar man sms till sådana som man inte har någon affärsrelation till blir de jättearga, för sms är en personlig kommunikationskanal rätt in i hjärtat, med påminnelser från tandläkaren och meddelande från dina vänner. Sms ses som viktiga och att de berör mig, säger Leif Alvarsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.