Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Så ska näringslivet bidra till minskade utsläpp

Uppdraget att minska utsläppen i Göteborg kan inte kommunen sköta på egen hand. Därför vill man nu gå samman med det lokala näringslivet för att nå de högt ställda klimatmålen, genom projektet Gothenburg Climate Partnership, GCP.

Att invånarna i regionen blir fler innebär också allt mer skärpta krav för att nå goda miljöresultat. Därför sjösattes GCP för ett par år sedan, och nu lanseras samarbetet på bredare front. Samarbetet beskrivs som långsiktigt mellan Göteborgsregionen, akademi, organisationer och Göteborgs stad.

– Staden kan påverka Göteborgarnas koldioxidutsläpp från offentlig konsumtion, men för att hjälpa Göteborgarna att minska sina utsläpp från övrig konsumtion är det nödvändigt att samverka med näringslivet, säger Anastazia Kronberg, en av projektledarna till GCP.

Tillsammans med kollegan Maria Hellström leder hon satsningen för att ta språng mot minskade koldioxidutsläpp. Och duon räknar med att näringslivet är med på tåget.

– Vi hoppas att det blir fin respons. De klimatutmaningar som finns inom respektive bransch ska vi vara med och hjälpa till att identifiera tillsammans med näringslivet. Men de kontakter vi har haft hittills har gett positiva signaler, säger Anastazia Kronberg.

Det kan alltså väntas flera projekt för företagen som vill vara med och bidra.

– Alla projekt som minskar koldioxidavtrycket kan vara aktuella för GCP, men vi lägger särskilt fokus på projekt där man kommer längre tillsammans med Göteborgs Stads bolag och förvaltningar än man hade gjort på egen hand, säger Maria Hellström i en kommentar.

Handfasta projekt

Samtliga företag i Göteborgsregionen får vara med i GCP-projektet, men vissa branscher är mer intressanta än andra.

– Det ska byggas mycket i Göteborg och i byggbranschen finns det en del klimatutmaningar. Det samma gäller transportsektorn, livsmedel och textil till exempel, säger Anastazia Kronberg.

Hur ska arbetet gå till, rent konkret?

– När en klimatutmaning är identifierad startas ett projekt för att lösa utmaningen. Vi från BRG kommer att processleda arbetet. Det kommer vara handfasta projekt som ska få ner utsläppen/bidra till klimatnytta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.