Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så ser västsvenskarnas drömboende ut

En lägenhet i centrala Göteborg där man gärna delar terrass med grannarna – men inte vardagsrum. Där går gränsen. Så ser västsvenskars drömboende ut, enligt HSB Göteborgs framtidsundersökning.

HSB i Göteborg har gjort en stor undersökning om framtidens boende där 1 000 personer från 18 till 70 år längs med kusten har deltagit.
65 procent trivs där de bor idag och vill gärna bo kvar, men 30 procent kan tänka sig att flytta. Och då vill majoriteten, 52 procent, flytta till centrala Göteborg. Av de tillfrågade äger 60 procent sitt boende idag, där större delen bor i lägenhet eller villa.
Mycket av de här attityderna kring boende känner HSB Göteborg redan till genom sin framtidsforskning i Living Lab. Men det kom upp nya intressanta trender, som man inte riktigt hade väntat sig.

Dela boende med mor- och farföräldrar


- Det mest överraskande i undersökning var att man kan tänka sig att bo ihop med sina far- och morföräldrar till exempel och att man kan tänka sig bo lite mindre. Att man tränger ihop sig i olika generationer, och även tänka sig att bo kollektivt. Det är spännande, säger Lars Göran Andersson vd för HSB i Göteborg.

Detta är något HSB i Göteborg kommer att ta med sig när man ska bygga framöver – att det finns ett intresse för att bo ihop inom familjen.
22 procent av de tillfrågade skulle kunna tänka sig att bo i generationsboende, 13 procent i kollektiv – fast 65 procent kunde inte tänka sig något av detta.
- Jo, men det var ändå överraskande många tycker jag. Och generationsboende har vi ju inte haft i Sverige de senaste 50 åren i större utsträckning, däremot är det vanligt utomlands. Vi vill inte gärna bo ihop med släktingar, men den här undersökningen visar att det kan vara möjligt, säger Lars Göran Andersson.

Däremot tänker HSB Göteborg inte satsa på kategoriboende som äldreboende eller grindsamhällen – bostadsföretaget vill ha blandade grupper av barnfamiljer, ungdomar och äldre i sina fastigheter.

Mitt vardagsrum är min borg

HSB Göteborg borrade sig också ner i attityderna till den växande delningsekonomin för att se hur boende kan tänka sig att dela ytor och ägodelar framöver.
Nära hälften, 48 procent, skulle kunna tänka sig att dela takterrass med sina grannar, men det finns inte på kartan att man kan tänka sig dela vardagsrum, badrum eller kök. Det är bara två, tre procent som kan tänka sig det.

- Vardagsrummet kan man inte tänka sig att dela. Men människan är ändå rätt social, man vill ha ett sammanhang, man vill träffas och mötas, men på sina villkor. Du kan ha "mitt hem är min borg", men där du också har möjligheten att umgås med andra på gårdar och mötesplatser och omgivningar. Därför tror jag att det är viktigt att man tänker i de banorna, för då kan man få både ock, säger han.

Ökad miljömedvetenhet

Undersökningen visade också att det finns en ökad miljömedvetenhet och tankar om hållbart boende framöver.
76 procent av de tillfrågade tänker mycket på hur de påverkar miljön i vardagen, och 57 procent vill minska sin konsumtion i framtiden. De flesta sopsorterar, ser över energiförbrukningen och vilken mat de köper och hur man kan pendla så miljövänligt som möjligt.
I framtiden skulle 39 procent kunna tänka sig en högre boendekostnad för ett mer miljömässigt hållbart boende.

- Det har hänt mycket de senaste åren och man tänker mycket på miljön och i hållbara termer och kan tänka sig att bo lite mindre, vilket påverkar kostnaden, säger han.
- Det är positivt att det finns ett intresse för hållbarhet, som är så viktig för hela mänskligheten och framtiden. Det ger hopp, säger Lars Göran Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.