Läget är fortsatt osäkert, men EU-kommissionen har förberett åtgärdslistor för branscher och företag, konstaterar Svensk Näringslivs Jens Hedström.
Läget är fortsatt osäkert, men EU-kommissionen har förberett åtgärdslistor för branscher och företag, konstaterar Svensk Näringslivs Jens Hedström. Bild: Svenskt Näringsliv

Så ser näringslivet på brexitavtalet

Theresa Mays utkast till avtalet om utträde ur EU väckte kritik på hemmaplan i Storbritannien – pundet sjönk i takt med att ministrar avgick. De västsvenska företagen däremot välkomnar utkastet som skulle innebära en mjuk brexit.

ANNONS
|

Storbritanniens premiärminister mötte under onsdagen kritik från flera håll efter beskedet om ett utkast till utträde ur EU, av såväl utträdesförespråkare som de som förespråkat att vara kvar i unionen. Theresa May gjorde sitt bästa för att hålla ställningarna under en animerad debatt i brittiska parlamentet efter att flera av hennes ministrar avgått under dagen.

Skulle ett ordnat, gradvis utträde – en så kallad mjuk brexit – genomföras skulle de västsvenska företagen ha en möjlighet att anpassa sig över ett par år, konstaterar Jesper Öhrn, Västsvenska handelskammarens chef för internationell affärsutveckling.

– I synnerhet de små och medelstora företagen är inte förberedda på en hård brexit, alltså ett oordnat utträde ur EU från Storbritanniens sida nästa år. Vårt exportindex – som visserligen gjordes innan sommaren – visade att 75 procent av företagen inte var tillräckligt förberedda. Det handlar inte bara om företagen själva utan även om att de kunder och leverantörer man har i Storbritannien ska vara förberedda.

ANNONS

LÄS MER:Astra får fler anställda i Sverige vid Brexit

Grus i maskineriet

De stora, internationella företagen med verksamhet i många länder har mycket att förlora på en hård brexit – samtidigt som dessa organisationer haft beredskap för olika scenarier.

– Fordonsindustrin med sina just-in-time-leveranser kan få sitt handelsflöde förstört om ett snabbt utträde innebär tullklarering och en mängd processer. Men de har också möjlighet att förbereda sin lagerhållning och har en förmåga att hantera en plötslig förändring.

LÄS MER:Hård och bitter slutstrid väntar Theresa May

Jesper Öhrn konstaterar dock att statistik visar att Västsverige inte är mer exponerat än övriga Sverige när det gäller brexit.

– Storbritannien är sjätte största exportmarknaden, men statistiken visar att Stockholm är mest exponerat. Den enda brasklappen man kan lägga in är att statistiken är kopplad till var bolagen har säte – det är många bolag med huvudkontor i Stockholm som har verksamhet på många andra håll i landet. Man kan också konstatera att Göteborgs hamn är den stora exporthamnen.

Många anställda

Jens Hedström, chef för Svenskt Näringslivs Brysselkontor, konstaterar att brexitfrågan påverkar tusen svenska företag som har 100 000 anställda i Storbritannien.

– Det verkar vara 50-50 om det här avtalet kommer att gå igenom nu. Den osäkerhet som finns nu gör det svårt för företagen att förbereda sig. Svenska handelskammaren har satt upp en servicedesk för att ge support till företagen som påverkas. Transportföretag och rederier och företag med värdekedjor i såväl Sverige, Storbritannien och Frankrike och Tyskland påverkas.

ANNONS

– Skulle det ändå bli en hård brexit är det en mängd akuta frågor att hantera, där EU-kommissionen nu gjort listor som beskriver detta och vad man kan göra – det rör flyget, de finansiella marknaderna och så vidare. Men det företagen behöver förbereda sig på är att Storbritannien inom kort blir ett tredje land.

Jesper Waltersson, pressansvarig på Stena Line, konstaterar att företaget som har intressen med färjelinjer och hamnar i Storbritannien avvaktar utvecklingen:

– Läget är osäkert och vi har svårt att kommentera det nu. Vi håller på att analysera dokumentet om utträdet. Vi får bland annat se hur det går i brittiska parlamentet först.

LÄS MER:Astra Zeneca fryser alla investeringar i Storbritannien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS