Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Så ser årets julskyltning ut på NK i Göteborg

Det blir en annorlunda jul på Nordiska kompaniet – men vissa traditioner lever kvar i pandemin. På söndagen avtäcktes varuhusets klassiska julskyltning. Denna gång med ett hållbarhetstema.
— Det är viktigt att det finns något att hålla kvar vid i de här tiderna, säger åskådaren Gillis Edman.

Det är en ovanligt mild novemberdag i Göteborg. Utanför NK:s skyltfönster har nyfikna åskådare samlats för att få en glimt av årets julskyltning: ”En mer hållbar vintersaga”.

– Det är lite roligare i år, det är mer fängslande för de små. Det är alltid extra roligt när man har barnbarnen med sig, säger Elisabeth Hagberg som har stannat till utanför varuhuset tillsammans med barnbarnet Bonnie Wettersten.

Årets snörika vintersaga kommer till liv av gamla kartonger, påsar, tidningar och annat överblivet material som samlats in på varuhusets olika avdelningar. Granarna är tillverkade av gamla presentförpackningar, och djur och skogsväsen är skapade av pappersremsor.

– Vi tror att många längtar efter det traditionella just nu, det som gör oss trygga. Därför har vi skapat en vit jul, det man drömmer om som barn, säger Helene Ellebo, varuhuschef på NK.

LÄS MER: En annorlunda jul på Tjolöholms slott

LÄS MER: Annorlunda halloween lockar barnfamiljer till Universeum

Tomtebesök på behörigt avstånd

Även hållbarhetstemat ligger rätt i tiden, menar hon.

– Det känns fantastiskt att NK har ett sådant hållbart tänk, att vi värnar om planeten och återanvänder gammalt förbrukat material. Vi vill visa våra ungdomar att vi hjälper till, alla måste dra sitt strå till stacken.

Men trots den klassiska julskyltningen är det mycket som är annorlunda i varuhuset denna jul. Avståndsmarkeringar, nya städrutiner och tomtebesök på behörigt avstånd är några av de nya inslag som tillkommit till följd av pandemin.

Nytt för i år är dessutom en virtuell version av julskyltningen på NK:s hemsida, för den som inte kan ta sig till varuhuset.

LÄS MER: NK har fått högsta hyresstödet i coronakrisen

LÄS MER: Så blir årets julmarknader i och omkring Göteborg

En lugnare jul

Evy och Gillis Edman är några av de åskådare som har tagit sig till den verkliga skyltningen.

– Det är väldigt lugnt här i år, det passar tiden, säger Gillis Edman.

– Kanske blir julen lite lugnare i år, den blir i alla fall annorlunda, lägger Evy Edman till.

Evy och Gillis Edman tycker att det är skönt att något är som vanligt i coronatider. Bild: Olof Ohlsson
Evy och Gillis Edman tycker att det är skönt att något är som vanligt i coronatider. Bild: Olof Ohlsson

Paret är vana julskyltningsåskådare och hoppas på att kunna besöka årets vintersaga med barnbarnen.

– Det är viktigt att det finns något att hålla kvar vid i de här tiderna, så att man kan känna att allt inte är helt krackelerat. Det ger hopp för väldigt många människor som jag tror kämpar hårt nu med ensamhet och rädsla. Det är viktigt att hålla ihop, man tänker på väldigt många just nu, säger Gillis Edman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.