Rodrigo Arvidsson, Ocean, Mikael Dugge Engström, Dugges, och Mats Wahlström, Poppels, ger olika besked kring hur priserna på deras öl kommer påverkas med anledning av en nyligen publicerad forskningsrapport.
Rodrigo Arvidsson, Ocean, Mikael Dugge Engström, Dugges, och Mats Wahlström, Poppels, ger olika besked kring hur priserna på deras öl kommer påverkas med anledning av en nyligen publicerad forskningsrapport. Bild: Martin Björklund/Filip Durefelt/Pressbild

Så påverkas bryggerierna av prishöjningen

Uteblivna investeringar i bolaget och höjda priser för konsumenter. GP har pratat med företrädare från tre bryggerier i och kring Göteborg, med anledning av att det flaggats för prishöjningar på öl efter sommarens torka.

ANNONS
|

Forskningsrapporten, som brittiska tidningen The Guardian plockade upp, visar att ölproduktionen i Tjeckien, Belgien och Irland kommer att påverkas vilket innebär en potentiell prishöjning på öl under slutet av året.

LÄS MER:Kraftigt stigande ölpriser att vänta

GP kontaktade några lokala bryggerier om rapporten och beskeden om hur det påverkar dem varierar.

– Vi ser att vi har fått ganska betydande höjningar på våra råvaror. Men vi kommer inte att genomföra en generell prisökning för att kompensera för det, utan vi kommer hålla kvar våra prisnivåer, säger Mats Wahlström, vd på Poppels bryggeri i Jonsered.

Råvaruprishöjningen ska istället räknas hem på annat sätt.

– Bakgrunden till att vi har kvar priserna är att vi kompenserar med högre volym. Håller vi kvar priset är det fler som köper ölet, resonerar Mats Wahlström.

ANNONS

För Oceanbryggeriet, med säte i Mölndal, har prishöjningen kommit som en överraskning.

– Det är lite turbulent. Det har varit ett tufft år, säger vd:n Rodrigo Arvidsson. Våra råvarupriser har stigit elva procent. Vi var inte beredda på att det skulle höjas det här året, så det är beklagligt.

Vad innebär prishöjningen?

– Vi får mindre pengar över för att investera i saker som vi tänkt. Det är svårt att säga om det ger något utslag för slutpriset, men det är på håret. En höjning till och vi har inget annat val än en prishöjning.

Skatter större hot

Dugges vd Mikael Dugge Engström är däremot inte märkbart bekymrad över situationen, utifrån bryggeriets horisont.

– Maltpriserna ser ut att stiga 20 procent, samtidigt har vi kontrakt på humlen så den påverkas inte. Jag skulle säga att prisförändringen är försumbar, det handlar om ören, säger han.

Bland konsumenter kommer inte prishöjningar att märkas, menar vd:n.

– Kvalitén blir möjligen sämre då vi får mindre mängd socker per kilo malt. Det finns saker att skippa sömnen för, men knappast de höjda ölpriserna, säger Mikael Dugge Engström och konstaterar att hoten om prishöjningar ligger någon annanstans:

– Råvarukostnaderna är inte den största delen av ett ölpris, det är skatterna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS