Så (o)etisk är din bank

ANNONS
|

De senaste veckorna har etik i näringslivet diskuterats flitigt i samband med att företrädare från den svenska näringslivseliten försvarat det nu skrotade avtalet om försvarssamarbete med Saudiarabien.

För den vanliga bankkunden är det svårt att veta om banken investerar i eller lånar ut pengar till företag som sysslar med vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter.

Men sedan i vintras finns Fair Finance Guide, som granskar vilka krav de sju största bankerna ställer på hållbarhet och socialt ansvar.

- Tanken är att du som konsument på ett enkelt sätt ska kunna ta reda på vad som händer med dina pengar när du inte själv gjort något aktivt val. Vi menar att det är hög tid att bankerna börjar se sin viktiga roll här och slutar investera i exempelvis vapenexport till diktaturer och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Sandra Douglasdotter, kommunikatör på Sveriges Konsumenter, som är en av de organisationer som står bakom guiden.

ANNONS

I guiden har man tittat på olika teman, till exempel mänskliga rättigheter, klimatförändringar och vapen. Betyg sätts i procent mellan 0 till 100.

Ingen bank lyckas särskilt väl i granskningen. Bäst lyckas SEB – men når ändå bara upp till 43 procent när alla teman är inräknade. Sämst går det för Handelsbanken som får 13 procent.

Ett tema är alltså vapen.

- SEB är den enda banken som heltäckande har tagit ställning mot vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter. Swedbank och Danske Bank gör det för vissa investeringar och resten av bankerna gör det inte alls, säger Sandra Douglasdotter på Sveriges Konsumenter.

Samtidigt var SEB:s vd Annika Falkengren en av de 31 näringslivstoppar som skrev under den uppmärksammade debattartikeln i Dagens Nyheter och krävde att Saudiavtalet inte skulle brytas.

- Det här tycker vi är anmärkningsvärt eftersom det går stick i stäv med deras egen vapenpolicy, säger Sandra Douglasdotter.

Men trots att Saudiarabien kränker mänskliga rättigheter tycker inte SEB:s hållbarhetschef Cecilia Widebäck West att de ger sina kunder dubbla budskap.

- Annika Falkengrens medverkan på DN Debatt går inte emot våra policys, artikeln handlar om att vi står upp för frihandel, säger hon.

Men hur vet jag som konsument om ni investerar i företag som exporterar vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter?

ANNONS

- Vi har inte ett blankt nej till affärer med vapen. Vi följer svensk lagstiftning när det gäller export av vapen. Vi är väldigt öppna med våra policys och alla kan ta del av dem på vår hemsida.

Katarina Berner Frösdal, CSR-ansvarig på Handelsbanken, kommenterar bankens låga betyg i ett mejl. Hon säger att hållbarhet och ansvarstagande är djupt förankrat i banken.

- Undersökningen utgår endast från publikt tillgängliga dokument. Att vi har ett stort antal interna dokument som styr hållbarhetsarbetet i banken framgår inte, säger Katarina Berner Frösdal på Handelsbanken.

Än så länge är det alltså bara bankernas riktlinjer som har granskats. Framöver kommer det att göras fallstudier för att se om riktlinjerna följs i praktiken.

- Men ju tydligare riktlinjer desto större chans att det blir utväxling i praktiken, säger Sandra Douglasdotter på Sveriges Konsumenter.

Fakta: Bankernas betyg

Sammanvägt betyg i Fair Finance Guides granskning (16/3)

SEB 43 %

Swedbank 26 %

Nordea 25%

Skandia 19 %

Danske Bank 16 %

Länsförsäkringar 14 %

Handelsbanken 13%

Betyg på temat vapen

SEB 71 %

Swedbank 56 %

Danske Bank 28 %

Länsförsäkringar 20 %

Skandia 19 %

Handelsbanken 15 %

ANNONS

Nordea 11 %

Så görs granskningen:

I Fair Finance Guide mäts hur väl bankerna följer de principer som återfinns i de viktigaste internationella konventionerna, normerna och standarderna för hållbarhet och socialt ansvar. Fokus i granskningarna är bankernas investeringar.

Källa: Fair Finance Guide

ANNONS