Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Momsregler, piratkopierade varor och tullavgifter är några saker att hålla på koll när du handlar utanför EU, enligt Tullverket. Arkivbild.

Så näthandlar du säkert utanför EU

Köper du dina julklappar online är det viktigt att ha koll på att sajten är okej, men också på varifrån ditt paket skickas. För att slippa oönskade avgifter och piratkopior finns det några saker som är bra att tänka på, enligt Tullverket.

När du handlar från ett land utanför EU genomför du en import. Med det tillkommer vissa avgifter och skatter som kan vara viktiga att ha koll på och det är något som privatpersoner ofta vänder sig till Tullverket för.

- Inte minst när det gäller momsregler när man köper från andra länder utanför EU. Där får vi fortfarande väldigt många frågor från privatpersoner som inte förstår hur tullproceduren går till, säger Jesper Liedholm, pressekreterare på Tullverket.

Enligt myndigheten är det inte helt lätt att veta vilka avgifter som eventuellt kan tillkomma. Det gäller därför att vara uppmärksam och inte skippa det finstilta.

Ha koll på moms

- Moms tillkommer alltid om man köper något utanför EU, om det inte räknas in i priset från början. Sedan tillkommer även en avgift som fraktbolaget tar för att de sköter förfarandet och för att de agerar ombud. Då kan en vara som var väldigt billig bli mycket dyrare, säger Jesper Liedholm.

Rådet är att alltid fundera på vad det är för sajt man handlar från och var sajten finns.

- Det kan lika gärna vara så att varorna kommer att skickas från Kina eller Indien, och det måste man vara observant på.

Att läsa omdömen om sajten, leta efter trygghetsmärken som indikerar att det är en bra och säker sajt och fundera på hur texter på sajten är formulerade är andra tips att ha i bakhuvudet.

Kopia riskerar garantin

- Och priset, är det rimligt? Om du hittar en vara som i vanliga fall kostar väldigt mycket och sedan säljs den för en bråkdel av det priset så kan man fundera lite. Mycket handlar om förnuft och medvetenhet.

Enligt Tullverket är marknaden för piratkopiering stor och alla slags varor kopieras. Köper man då en piratkopierad vara är det inte säkert att kraven för produkten är uppfyllda.

- Är det ett känt varumärke och den är kopierad så gäller inga garantier. Då kan man inte lita på att den är testad och att den inte innehåller exempelvis farliga kemikalier, säger Jesper Liedholm.