Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägenhetshus i Landala i Göteborg.
Allmännyttan i Göteborg vill höja hyrorna med 2,2 procent nästa år. Bild: Robin Aron

Så mycket vill de kommunala värdarna höja din hyra

Göteborgs kommunala bostadsbolag vill höja hyrorna med 2,2 procent nästa år. Samtidigt vill hyresgästföreningen att man fryser hyrorna – med hänsyn till coronapandemin.
– Vi tycker det är orimligt och tondövt att man väljer att göra på det här sättet, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg – Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder – vill höja hyrorna med 2,2 procent från och med den första januari 2021. En föreslagen höjning som väcker starka reaktioner från Hyresgästföreningen.

De menar istället att hyrorna borde ligga kvar på samma nivå, med tanke på coronapandemin. Man hänvisar bland annat till att bostadsbolagens utgifter har minskat under 2020 på grund av inställda underhåll.

LÄS MER: Lägenhetsvisningar stoppas under coronakrisen: “Blir en jättechansning”

Lägre nivå än förra året

Yrkandet på 2,2 procents höjning är dock lägre än förra året, då det initiala kravet från bostadsbolagen låg på plus 3,3 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade då höjningen på 1,8 procent.

2,2 procent är också en lägre siffra än vad exempelvis Stockholms privata och kommunala och privata hyresvärdar gått ut med. De vill höja hyrorna för de boende med 2,8 procent nästa år.

– På vissa andra håll i landet ligger kraven på 3–4 procent. Så någon sorts hänsyn har man ändå tagit i Göteborg och det är positivt. Man får också komma ihåg att förhandlingarna precis har börjat, vi vet inte ännu vart detta tar vägen. Men vi ser inget utrymme för höjningar, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

LÄS MER: Så långa är kötiderna på Boplats – stadsdel för stadsdel

LÄS MER: Så hittar du en bostad i Göteborg

Hyresgästföreningen: ”Orimligt och tondövt”

Han säger att man från Hyresgästföreningens sida är besvikna, men inte förvånade:

– Vi tycker det är orimligt och tondövt att man väljer att göra på det här sättet. Bolagen hade kunnat avvakta med höjningar.

Eva Paulsson är hyreschef på Framtiden-koncernen där de kommunala bostadsbolagen i Göteborg ingår. Hon vill inte kommentera yrkandet när Hem & Hyra frågar:

– Vår ståndpunkt är att detta håller vi mellan parterna i förhandlingsrummet. När det kommer en uppgörelse kommer vi att kommentera den, säger hon.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.