Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionärerna kommer nu att drabbas ytterligare av coronakrisen – genom att pensionerna sänks. Familjeekonomen Sharon Lavie konstaterar att varje hundralapp kan betyda mycket, beroende på hur stor pension man har. Bild: Henrik Montgomery/TT, Tomas Oneborg/TT/SvD
Pensionärerna kommer nu att drabbas ytterligare av coronakrisen – genom att pensionerna sänks. Familjeekonomen Sharon Lavie konstaterar att varje hundralapp kan betyda mycket, beroende på hur stor pension man har. Bild: Henrik Montgomery/TT, Tomas Oneborg/TT/SvD

Så mycket kan pensionerna sänkas nästa år

Personer över 70 hör redan till riskgruppen när det gäller att drabbas av corona. Nu står det klart att också deras pensioner påverkas av pandemin – Pensionsmyndigheten räknar med en sänkning på 1,5 procent nästa år, i stället för en höjning. Men det finns också en risk att utvecklingen blir ännu sämre.
– Det är verkligen beklagligt, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Det är Pensionsmyndigheten som i en färsk prognos bedömer att inkomstpensionerna nästa år kommer att sänkas med 1,5 procent. Så sent som i februari i år hade myndigheten trott att pensionerna skulle höjas med 0,3 procent nästa år. Orsaken till att pensionerna beräknas sänkas är – förstås – coronakrisen.

– Inkomstutvecklingen styr omräkningen av inkomstpensionen och tillläggspensionen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten

– I rådande läge är den utvecklingen dock mer osäker än vanligt, lägger han också till.

Konkret betyder det att en person med en inkomstpension på 12 000 kronor ser pensionen minska med 180 kronor per månad – om prognosen stämmer.

De fattigaste kompenseras

Inkomstpensionen och tilläggspensionen utgör den största delen av pensionen – det beror på vilken generation man hör till vilket man har. Dessutom finns det premiepension, tjänstepension och garantipension. Pensionärer med garantipension kan dock få kompensation för en del av bortfallet, påpekar Pensionsmyndigheten – denna pension kan också kombineras med bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

– Det är ungefär 800 000 personer av 2,2 miljoner som får garantipension. Det handlar om dem med lägst pensioner, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.

Förutom sänkningen av inkomstpensionen på grund av krisen beräknas dessutom premiepensionerna sänkas nästa år, med åtta procent, enligt myndigheten. Den genomsnittliga premiepensionen ligger på 700 kronor i månaden – vilket skulle betyda ytterligare en minskning i utbetalning på 50–60 kronor per månad.

Pensionärer som har tjänstepension kommer inte se denna minska särskilt mycket dock. Och den så kallade bromsen – när AP-fonderna riskerar så mycket underskott att man minskar på pensionsutbetalningarna – beräknas inte träda i kraft. Men det bygger på att fallet i ekonomin inte blir ännu kraftigare – Pensionsmyndigheten konstaterar själv att Konjunkturinstitutet sänkt prognosen från att BNP skulle minska med 3,2 procent i år till att minska med hela 7 procent.

– Ser vi en större minskning skulle bromsen kunna slå till, säger Ole Settergren.

Pengar betyder mycket när man har låga marginaler

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank konstaterar att varje minskad hundralapp i månaden kan göra skillnad för en pensionär.

– För en del kan 180 kronor i minskad inkomstpension vara lite, medan det för andra kan vara en hel dags måltider. Den här minskningen är verkligen beklaglig.

– Om man ska hitta något positivt så kan man säga att de som har garantipensioner och bostadstillägg automatiskt får ett högre grundskydd.

Hon konstaterar också att det är tur i oturen att tjänstepensionerna inte påverkas så mycket för de som är pensionärer nu.

– Nej, de har en förmånsbestämd pension. För en yngre generation kan börsens utveckling påverka både tjänstepensionen och förstås premiepensionen mer – hade den här krisen skett om 15-20 år hade vi sett en större påverkan även på tjänstepensionerna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.