Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matrally. Veckan före midsommar köper vi dagligvaror för sju miljarder. Bild: Petter Trens

Så mycket köper vi mat för till midsommar - handeln på nätet ökar

Midsommar har blivit rena julafton för handlarna – inför helgen köper vi mat och dagligvaror för 880 miljoner kronor mer än vad vi gör en vanlig vecka. Och det är e-handeln inom dagligvaruhandeln som växer snabbast.

Fortfarande är det dock det stora flertalet som handlar i butik – inte minst inför storhelger.

Jul, påsk och nyår intar pallplatserna men fjärdeplatsen har midsommarhelgen lagt beslag på med besked.

Under den här veckan väntas försäljningen inom dagligvaruhandeln dra in sju miljarder kronor.

Det är cirka 880 miljoner kronor mer än det vi normalt handlar mat för i Sverige under en genomsnittlig vecka.

Sillen toppar

– För butikerna har midsommar blivit av allt större betydelse. Var sjätte dagligvaruhandlare uppger att midsommarhelgen är viktig för den totala försäljningen, säger Johan Davidson, chefsekonom vid Svensk Handel till GP.

Midsommarmat. Vi köper för sju miljarder.. Bild: Christine Olsson/TT

Att vissa produkter tar särskild plats inför helgen är ingen större överraskning.

Sillen toppar förstås.

Enligt Svensk handel ökar sillförsäljningen med 655 procent under midsommarveckan jämfört med en normal vecka.

I pengar betyder det att vi under midsommarveckan sätter i oss sill för 63 miljoner kronor.

Det är bara tre miljoner från vad köparen av den finaste och största lägenheten i Karlatornet i Göteborg fick betala.

Traditionens makt är stor när det gäller midsommarmat.. Bild: Pontus Lundahl/TT

En annan produkt som går bra i dagarna är insektsmedel.

Särskilt sådant som tar död på mygg och knott.

Försäljningen av insektsmedel beräknas öka med 331 procent under midsommarveckan.

Försäljningen av insektsmedel ökar med 331 procent veckan före midsommar.. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Fler köper mat via nätet

En färsk rapport från branschorganisationen Svensk Handel visar dock att framtiden kan bli kärv inom vissa av handelns områden.

Som GP berättat gäller det främst "sällan-köps-handeln" där Svensk Handel spår att 11 000 butiker och 50 000 jobb försvinner de närmaste tio åren när konsumenterna ändrar sina köpvanor.

På det området pekas den digitala handeln ut som bödel medan den tros bli rena frälsaren inom andra – som dagligvaruhandeln.

Enligt Johan Davidson på Svensk handel var det dagligvaruhandeln som ökade mest inom e-handeln i fjol, 27 procent. Under årets första kvartal klockades ökningen till 19 procent.

Vi köper helt enkelt allt mer av vår mat via nätet – och den snabba tillväxten ser bara ut att öka.

Storbritannien leder utvecklingen

– Vår prognos är att Sverige närmar sig Storbritannien, där matförsäljningen på nätet kommit längst i Europa. Om tio år väntas e-handelns andel av den totala matförsäljningen i Sverige vara mellan tio och femton procent, säger han till GP.

Trenden att handla dagligvaror via nätet märks även inför storhelger som stundande midsommar.

– Vi har sett det mönstret i samband med jul, nyår och påsk och det fortsätter med midsommar. Vissa varor, som fisk och grönsaker väljer vi ofta att köpa i butik eller över disk, men överlag ökar nätköpen för dagligvaror, säger Johan Davidson och fortsätter:

Minskar stressen

– Inte minst är det många som använder sig av e-handeln i vardagen. Man tycker att det är bekvämt och tidssparande att köpa familjens mat över nätet. Man kan göra beställningen när barnen somnat och minskar stressen genom att man får varorna hemkörda. Dessutom finns en miljöaspekt eftersom färre kör bil till butiken, säger han.

Enligt Davidson är det fortfarande butiksköp som är förstavalet för de flesta.

– Samtidigt är det åtskilliga butiker och kedjor som ser tendensen och erbjuder olika möjligheter, säger han.

Fakta: Storsäljarna under midsommar

Här är produkterna som sålde mer än dubbelt så mycket under midsommarveckan jämfört med en genomsnittlig vecka.

* Sill + 655%

* Gräddfil + 349%

* Insektsmedel + 331%

* Engångsserviser och bestick + 240%

* Soja, barbecuesås och marinader + 233%

Dessertost + 227%

Servetter + 216%

Vin och cider + 205%

Källa: Svensk Handel

Joakim Norman, 35, lärare, Göteborg:

– Jag är traditionell och handlar i butik, då vet jag att det funkar och att jag får det jag ska ha. På bordet måste det finnas äggost från Bohuslän.

Anneli Skoglund, 71, pensionär, Mölndal:

– Än så länge kan jag handla själv, jag gillar att komma ut. Men jag tror att näthandel kan vara bra för de som har svårt att röra sig eller för stressade barnfamiljer. På bordet måste det finnas sill och färskpotatis.

Mohamed Träff, 47, ingenjör, Göteborg:

– Jag har näthandlat, men blev besviken eftersom det fattades varor. Sedan gillar jag att komma ut och handla, det är avkopplande. Vid bordet vill jag ha familjen, det är viktigast för mig.

Fredrica Ringdahl, 40, lärare, Balltorp, med Alice 1 år och Victor 5 år:

– Mat handlar jag i butik, jag vill se det jag köper. Däremot handlar både jag och min man kläder på nätet. Eftersom jag är från Strömstad måste det finnas sill. Och jag lägger in den själv!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.